Ontwerpen met ons topteam van architecten

Sant & Solange Ruyter | lente 2018 (geactualiseerd) | leestijd zo’n 10 min |

In onze vorige column kon je lezen wat we al achter de rug hadden. Deze keer nemen we je mee naar het nu. Naar de dynamiek van het proces waar we midden in zitten. Ongelofelijk spannende tijden. We werken samen met onze architecten van de woningen, de gedeelde voorzieningen en het landschap. 

Dit is ons topteam van architecten

Stel je voor.

Zomaar een thuiskom moment van een willekeurige Eemgoedbewoner in de lente van 2019.

Zo kom je (straks) thuis na een dag werken

Je hebt de drukte van de Randstad zojuist achter je gelaten. Gelukkig, bijna thuis. Je rijdt de Eemvallei binnen. De markante windmolens staan aan de horizon in het Noordoosten (waar de woningen met hun rug naar toe staan). Je herkent je eigen landgoed aan de lange toegangsweg erheen.

Op je eigen landgoed

Eenmaal binnen parkeer je je (elektrische) auto onder een dak van zonnepanelen en langs de dierenweide loop je naar huis. Je woning is herkenbaar. Je kunt er anoniem naar toe lopen. Of je besluit om langs het terras van het gemeenschapshuis te gaan. Of je duikt nog even een flexwerkplek in om die laatste email te doen.

In je dorpslandgoed woning

Je compacte woning is ruim en licht. Precies zoals je het hebben wilt. Dit is jouw domein. Eenmaal binnen valt je blik op de ondergaande zon. Je opent je volledige glazen gevel en loopt je privétuin in. Je kijkt uit op het door jou zelf (destijds) gekozen uitzicht. Dat kan het voedselbos zijn, de fruitgaarde, de weide met schapen. Of je staart naar de waterpartij die het zonlicht weerspiegelt.

Te mooi om waar te zijn? Voor veel mensen wel, maar niet voor de Eemgoed bewoner.

Zo kreeg het dorpslandgoed gestalte

Onze ontwerpen zijn ontstaan vanuit gevoelens en gedachten. Van daaruit maakten wij beelden (in woord en beeld). Zo werkt dat bij ons. Die beelden hebben wij gevat in een woordenwolk. Op deze manier delen wij onze gedachten met jou.

Dit is onze woordenwolk.

Afbeelding – de woordenwolk dorpslandgoed

De basis is het landschap

De natuur, dat zijn wij mensen ook.

Dat is het vertrekpunt. Met een landschappelijk ontwerp komt er structuur, herkenbaarheid en ontstaat er een omgeving die we nog niet kennen. Daarom werken we met een bureau voor landschapsarchitectuur. Ze tillen onze ideeën nog verder op.

De woning ís het landschap

En dus loopt het landschap dóór over de woning. Daardoor ontstaat er veel meer dan alleen landschap en ruimte voor natuurdoeleinden. Het biedt ook uitstekende isolatie. Het creëert een introverte woning, iets bijzonders, dat we in Nederland nog niet kennen.
Weg met de puntdakjes en blokkendoosjes. Leve het polderdak!

Kies je uitzicht

Wil je zelf kunnen kiezen waarop je straks uitkijkt? Dan word ik hier even praktisch (infoblokje). Dit is hoe je daar invloed op krijgt: neem bijtijds een optie op ‘t Eemgoed. Met een projectvolgnummer in de hand kun je (als we zover zijn) je kavelkeuze (en uitzichtkeuze) maken. Projectvolgnummers worden verstrekt in de volgende fase, die van de Koopintentie.

Een grootse omgeving

Dit gaat over de gedeelde voorzieningen.

Wij geloven dat dit de toekomst is van wonen. Een compacte eigen woonomgeving, aangevuld met een waaier van voorzieningen waarvan je gebruikmaakt naar behoefte. Toegang hebben tot, gaat boven bezit. Samen rijk.

En veel minder zorg.

Laat over je heen lopen

Gedeelde voorzieningen kunnen ook bestaan uit kleinschalige agrarische bedrijvigheid. Denk eens aan wat geiten en schapen die grazen op je dak. Of aan tuinen die overlopen in fruitgaarden met daaronder scharrelende kippen. Of aan kastuinbouw, zodat je een veel langer oogstseizoen hebt.

Werken en hobby aan huis op loopafstand

En last but not least. Denk aan voorzieningen als flexibele werkplekken voor kenniswerk, ambacht, kunst, ontmoeting. Aangevuld met (doe het zelf) horecavoorzieningen en logeerplaatsen. Je hoeft niet alles zelf te hebben, als je er maar over kunt beschikken.

Eén type woning in zeven confectiematen

Deze woningkeuze is bewust het gevolg van de ‘wat heb je nodig’ benadering. Het dorpse karakter (in dorpslandgoed) betekent voor ons: van alles wat. Jong en oud, alleengaand én grote families, en alles wat daar tussenin valt. Eén ding hebben ze gemeen met elkaar: ze zijn betrokken landgoedeigenaar.

XS, S, S+ M, M+, L, XL

Alle woningen zijn geschakeld (zonder dat je daar erg in hebt als je binnen bent). Omdat de woningen namelijk breder zijn dan diep (uitgezonderd de XS), heb je veel minder het ‘ik heb een buur’ gevoel. Bovendien: je houdt zo ook veel meer ruimte over voor het landgoed zelf. Ontworpen in een modulair systeem kun je voor één van de woonmaten kiezen. Het is ongeveer de tafel van 30 (m2). Dus: 30, 60, 90, 120, 150. Met als vuistregel, per maat een slaap/werkkamer extra.

Je kunt direct beginnen met leven (dus zonder te klussen)

Alle woningen zijn (in principe) gelijkvloers, hebben een eigen tuin, zijn levensloopbestendig, kennen een hoog comfortnivo (o.a. vloerverwarming en gevelbrede glaspuien), zijn energieneutraal én worden gebruiksklaar (turnkey zoals het ook wel heet) opgeleverd. Wil je zelf van alles doen? Dat kan natuurlijk. Maar wil je er zó in en direct beginnen met leven? Dat kan ook. Daarom bieden we het zo aan.

Ze zijn er wel maar je ziet ze niet

En die windmolens? Die ga je binnen niet zien. En ook niet als je in je tuin zit (omdat ie op het Zuiden, Zuidwesten is gericht. Alle woningen hebben hun groene rug naar het Noord, Noordoosten staan. Zo zijn de windmolens binnen uit het zicht. En zo kijk je vanuit je eigen woning niet bij een ander naar binnen.

Klaar voor een buitenleefstijl

Een dorpslandgoed woning is voorbereid op een buitenleefstijl. Zoals een deel overdekte buitenruimte. En natuurlijk die schuren, stallen, werktuigenberging die er ook is in de gedeelde voorzieningen.

Afbeelding – schetsen door de architect (Cepezed) – longhouses in het dorpslandgoed rondom een middelpunt (bijvoorbeeld de gedeelde voorzieningen) en omgeven door verschillende type landschappen

En welke architect gaat dat allemaal ontwerpen?

Wij als opdrachtgever zijn ontwerpers die ontwerpers nodig hebben voor hun plannen.
Daar bedoelen we het volgende mee. Het idee en het concept zijn het ontwerp van een leefstijl. Dat herken je bij ons. Daarom spreken wij over ‘leven in verbinding’. Vervolgens hebben wij deze beelden omgezet in een landschapsontwerp, in een woonontwerp en ook in een samenwerkings ontwerp (op deze laatste komen we nog apart terug).

Cepezed impressie dorpslandgoedAfbeelding – schets (impressie) door de architect (Cepezed) – het aangezicht van een longhouse, geschakelde woningen

Cepezed uit Delft

Om een woonontwerp concreet te maken heb je een architect nodig die je visie begrijpt. Daarom is onze keuze voor het bureau Cepezed is niet toevallig. Ze zijn een bureau met een bewezen staat van dienst, excelleren in het detailleren (dat maakt in de eindbeleving het verschil). Wat hen onderscheidt van de meeste andere architecten is dat ze óók mee-ontwikkelen. Dus ze zijn het hele proces betrokken.

 Afbeelding – referentiebeelden voor de woningen op ‘t Eemgoed

Deze architect kiest voor hoge kwaliteit in combinatie met moderne lijnvoering, veel daglichttoetreding (en dus veel glas gebruik). Net als wij zien zij duurzaamheid niet als doel maar als middel. Dat is gewoon een randvoorwaarde.

Afbeelding – Referentiebeelden voor de woningen

Vragen, vragen, vragen

Je verlangt wellicht naar afbeeldingen waarop je precies ziet hoe de woning eruit komt te zien, waar de keuken en slaapkamers zitten en je je fiets kunt parkeren. Of informatie over installaties en toegepaste materialen. Dat komt natuurlijk ook allemaal in een volgende fase. Jouw input speelt daarbij ook een rol.

Eerst hebben we iets ander te doen. Namelijk polsen of jij een volgende stap met ons wilt zetten. Wat we je nu laten zien is bedoeld om je te helpen die volgende stap te zetten.

First things first

Wij, jij en al die anderen zijn benieuwd wie hier op afkomen.

Wij weten ondertussen uit ervaring: hier komen de juiste mensen op af. Maar dat weet jij (misschien) nog niet. Wij spraken in de afgelopen jaren vele tientallen belangstellenden, gezinnen, stellen, jong én ouder (ja, ook 80+).

Dus bouw je eigen ervaring op. Logisch. Daarom bieden we Meetups aan. Daar maak je kennis met de locatie, de initiatiefnemer en al die andere belangstellenden.

Reacties

46 Reacties

 1. Iep

  Geweldig.

  Mijn enige suggesties zijn al op het niveau van de inrichting: laat de keuken rechtstreeks aan de tuin grenzen (de keuken is het hart van je woning, daar ben je veel en van daaruit wil je naar buiten kunnen. Met die met gesmeerd boterham. En van daaruit wil je je kinderen zien spelen. Terwijl je de boontjes staat te doppen.

  En liever meer kleine kamers dan een paar grote. Het is fijn om “eigen” ruimte te hebben. Voor de kinderen om te slapen en spelen. Voor de volwassenen om een hobby uit te oefenen. Wij zijn met 5 personen en zouden liefst 6 kamer(tje)s hebben naast de woonkamer. Of 5, waarvan dan 1 ruimere. Dat moderne gedoe met veel ruimte per kamer, dat bevalt ons niet.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Iep. Dank voor je suggestie Iep. Begrijpelijk (met een groot gezin) om van de keuken het hart te maken van je woning.

   Antwoord
 2. Ennore Kern en Tiny Piek

  Dag Sant en Solange Ruyter,

  Tiny en ik (Ennore) zijn getroffen door jullie gedachten en gevoelens en de beelden die nu ook voor ons zichtbaar worden. En tevens de realistische doelstelling: duurzaamheid als randvoorwaarde en niet als doel.

  We zullen ons kort voorstellen: we wonen al 33 jaar samen en zijn nog redelijk actieve dames en oma’s van resp. 66 en 68 jaar. Tiny is een fervente volkstuinierster en graag buiten actief en ik ben meer van het voorwaarden scheppende meedenken zodat we op deze aardbol nog een beetje aardig kunnen samenleven. We wonen in Lochem op een vriendelijk modern Hof met een gezamenlijke tuin.

  Het dorpslandgoed spreekt ons aan vanuit de gedachte leven in verbinding vanuit een grote diversiteit in kennis en kunde en zijn. Wat ik nog zou willen toevoegen voor mijzelve als senior dat er ook iets dichter bij het gemeenschapshuis of centrale voorzieningen wat woonvoorziening zou zijn. Actief kan je tot op hoge leeftijd zijn, zelfs in de groente tuin en bij het verzorgen van de dieren maar zelfstandig grotere afstanden afleggen kan een probleem worden.

  Wij willen graag een optie nemen omdat dan, het project ‘t Eemgoed, een reëele start kan maken.

  Met vriendelijke groet en alle goeds, Tiny Piek en Ennore Kern

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Ennore/Tiny. Dank voor jullie persoonlijke reactie. Oud worden op een dorpslandgoed is een van de doelen. Dus dichter bij de gedeelde voorzieningen leven, als dat een wens is, lijkt ons logisch. Tot ziens.

   Antwoord
 3. Marieke

  Wat zijn jullie toch ongelooflijk inspirerend. Ik geniet van jullie columns en mailings. Even wegdromen, leven in verbinding met alles wat er toe doet. Dankjewel.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Marieke. Dankjewel voor deze hartverwarmende woorden.

   Antwoord
 4. Heleen van Heusden

  Al mijn dromen en idealen vind ik terug in dit verhaal! Maar ik ben al 76 en heb net een woonboot gekocht op een prachtige plek. Ik weet nog niet wat ik met mijn, bewerkelijke, huis moet doen: verkopen?

  Ik mis de verbinding met inspirerende mensen dichtbij. Een optie nemen? Schep ik dan geen verwachtingen die ik niet waar kan maken ?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Heleen. Dank voor je directe bericht. Mooie leeftijd, juist voor een dorpslandgoed. Precies wat wij voor ogen hebben: jong + oud. Tja wat je met die mooie woonboot moet doen? Ik kan die beslissing niet voor je nemen, zoals je begrijpt.

   Als je een optie neemt doe je twee dingen: (1) je maakt het mogelijk dat we verder kunnen en (2) je weet dat je een plaats in het project hebt, als je door wilt naar de volgende fase (Koopintentie).

   Wellicht tot ziens!

   Antwoord
 5. Elly

  En weer een stapje verder. Even wennen aan het idee van rechte lijnen met geschakelde huizen. Mooi dat alle huizen op het groen kijken. Creëren we ook wat initimiteit in de tuin van het huis, zodat je ook in je eigen tuin en niet alleen in je eigen huis tot rust kunt komen? Even niets hoeven.

  En doen we iets met leefstijlen? Het maakt verschil wie je buren zijn: jong, dynamisch, kinderrijk, musicerend, ouder, rustig? Alles door elkaar of maken we een vlekkenplan met leefstijlen waar we ons senang bij voelen?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Elly. Publieke en private ruimte scheiden we. Ze spelen een rol bij het ontwerp. Zo zie je vanuit je eigen woning geen buurwoning. Dat is het uitgangspunt nu.

   Over leefstijlen en verschillen. Goede vraag. Als we zover zijn, is dat zeker een punt van aandacht. Bijvoorbeeld door te clusteren. Even afwachten welke behoeften zich nog meer aandienen.

   Antwoord
 6. Germaine

  Tof! Graag zou ik bij de gemeenschappelijke ruimte ook een dansruimte zien met spiegels, gordijnen en een goede vloer.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Germaine. Je bent niet de eerste die om spiegels en een dansruimte vraagt. Dat zal er wel komen als dat gewild word. Daar ga ik vanuit.

   Antwoord
 7. Koen

  Hoi Sant en Solange,

  Het wordt steeds concreter! En daarmee echter voor mijzelf. Het komt dichtbij nu. Gaan we het doen? Gaan we deze stap zetten? We (Eva-Maria en ik) zitten nog met verschillende vragen en twijfels. Maar tegelijk voel ik ook de verbinding in de columns als ik ze lees. De bevlogenheid, de kansen, leven in verbinding, veel groen, veel licht, een fijne plek voor onze dochter Julia…. Dat zijn zaken waar ik warm van wordt.

  Fijn, met onze rug naar de molens, dat is alvast opgelost! De rechte lijnen wordt ik eerlijk gezegd in eerste instantie niet zo enthousiast van. Ook niet van de ontwerpen, ik zie liever een oud boerderijtje…. Maar goed, daar ga ik weer: wat vinden wij belangrijk voor onze toekomst. Waar willen wij voor gaan? En dan zijn nogmaals verbinding, een inspirerende plek met fijne mensen, veel groen belangrijke zaken voor ons. Maar ook betaalbaar.

  Een rekensom maakt dat wij in ieder geval maatje L nodig hebben. Misschien wel XL. Kunnen wij dat betalen in de toekomst? Ik heb duidelijk naar welk salaris ik toe wil. Gaat die geldstroom er op tijd zijn? Dan kom ik alweer (steeds vaker) op het woordje VERTROUWEN.

  Dat het Dorpslandgoed er gaat komen en een bijzondere mooie plek gaat worden. Dat weet ik zeker. Daar heb ik in ieder geval alle vertrouwen in!

  Lieve groet, Koen

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Koen. De rechte lijnen gaan buigen. Dat zit al in het vervolg (dit waren de allereerste schetsen). Het idee van de longhouses gaat overigens wel heel veel toevoegen, vinden wij. Dat oude boerderijtje – waar je over schrijft – ga je in de Achterhoek (Gelderland) wel vinden. Overigens voor prijzen waar je makkelijk een dorpslandgoed woning voor vindt. Nog afgezien van de gedeelde voorzieningen waar wij veel in zien.

   Antwoord
 8. Sus

  Leuk om getuige te mogen zijn van de flow waar jullie nu in zitten.

  Wij zouden hier graag onderdeel van worden door mee te kijken, mee te denken en mee te dromen. Zo vinden wij het belangrijk om (veel) invloed te hebben op de indeling van het huis. Hoe reëel het voor ons kan worden daar hebben we nu nog geen zicht op.

  We verheugen ons op 1 april; we nemen dan graag een optie maar nog meer zien we uit naar de MeetUp. Om zo een beeld te krijgen waarmee we weer verder kunnen. Een bezoek aan de plek zou dan prettig zijn.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Sus. Een bezoek aan de locatie zit in de Meetup. Je gaat met ons gewoon de zeeklei in (wat het nu is).

   Antwoord
 9. L. van Wensveen

  Ontwerp met meanderende lijnen (biomimicry), dat nodigt meer natuurlijke medebewoning uit dan de rechte lijnen van Mondriaan.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Loeke. Precies dat, is onze feedback geweest naar onze architecten. We houden van de ‘longhouse’ benadering die veel kwaliteiten combineert, maar we willen meer beweging in de vorm. Er wordt aan gewerkt.

   Antwoord
 10. Merijn en Denise

  Wat leuk!

  Wij hebben veel ideeën en reizen nu rond door europa ook voor een oriëntatie op een duurzame, zelfvoorzienende leefstijl. (Communities, eco farms).

  We hebben ook de stap genomen en banen en huis opgezegd. Voor ons is de keuken het belangrijkst, veel extra aanrecht en kastruimte. Zelf groente wecken, kruiden en fruit drogen, yoghurt, kefir en kaas maken, steriliseren van potten, liefst ook de mogelijkheid tot een binnentuin!! Dat laatste houdt dus eigenlijk in dat je het hele jaar door kan laten groeien! Avocado planten, gemberpot, etc. Daarnaast mag het allemaal duurzaam maar zo goedkoop mogelijk. Vanwege een te krap budget! yoga, Chi kung en massage is vast vanzelf wel plek voor. (p.s. wij zijn beidden alternatief therapeut, dus een slaapkamer én een praktijkruimte is voor ons ideaal.

  Maar het is fantastisch hoe jullie bezig zijn! Geniet van het proces! Mocht de prijs iets omlaag gaan of wij een pot geld extra vinden, dan steunen we deze visie graag, het is nml al heel lang ook onze visie. Hartelijke groet.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Merijn/Denise. Altijd fijn om te lezen dat anderen ook met deze levensstijl bezig zijn.

   Antwoord
 11. Claudia

  Hallo Sant en Solange,

  Fijn om weer een duidelijker beeld te krijgen over hoe het er mogelijk uit gaat zien. Zelf moest ik wel even slikken toen ik de rechte lijnen zag. Had toch in mijn hoofd de veronderstelling dat organische vormen beter bij zoiets als een dorpslandgoed past. Ook al zit er maar iets van een golfbeweging in het huizenblok, in plaats van een rechte strakke lijn. We zijn benieuwd naar de prijzen, zodat we weten welk maatje huis bij ons budget past.

  Komt de informatie over de scholen en het openbaar vervoer ook binnenkort?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Claudia. De rechte lijnen mogen wat meer organisch, dat vinden wijzelf ook. Daar werken we aan met onze architecten. Informatie over scholen en openbaar vervoer komt in de Vraag & Antwoord pagina.

   Antwoord
 12. Brechtje

  Klinkt heel aanlokkelijk.

  Prachtig om te zien hoe jullie deze droom werkelijkheid maken en hoe jullie groeien. Heel benieuwd naar prijs, oppervlakte tuin. Dat eerste zeker om te weten hoe reëel het is mee te dromen.

  Wat ik zelf belangrijk zou vinden om mee te nemen is te kijken naar het zo min mogelijk last hebben van straling/draadloze netwerken. Ik zou ook benieuwd zijn naar voor mezelf de mogelijkheid van een gedeelde praktijkruimte of eentje aan huis, bv iets van een tuinhuisje of iets anders wat past in de stijl van het landgoed.

  Ik ben ook benieuwd wie er verantwoordelijk is voor de delen die niet privé zijn. Zoals fruitgaard, water, schapen, gemeenschap huis. En als je mede verantwoordelijk bent hoeveel tijd er verwacht wordt er in te steken.

  Fijn ook trouwens dat jullie het auto vrij houden. Merk zelf dat dit heel prettig is voor het tempo en meer natuur beleving.

  Kijk uit naar 1 april. Succes met al het harde werken!!

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Brechtje. Je vragen nemen we mee in de Vraag en Antwoord pagina die binnenkort verschijnt. Een zelfbouw praktijkruimte in de tuin gaat niet samen met de spelregels van Oosterwold. Daarom bieden wij zo’n brede waaier aan gedeelde voorzieningen aan. Daar kun je praktijk houden in wat wij noemen flexibele werkruimten.

   Antwoord
 13. Laura van Deth

  Wat een mooi plan en hoe zichtbaar is al het werk dat er in zit met zoveel liefde en aandacht! Zo helpen jullie mee de wereld mooier te maken. Ik zou zo mee doen, ware het niet dat ik in Nederland het liefst bij de Noordzee wil wonen. Niettegenstaande wens ik jullie een heel voorspoedige tot stand koming van alle prachtige initiatieven. Alle liefs!

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Laura. Oosterwold is gewonnen van de Noordzee (de Zuiderzee). Met als mooiste opbrengst uit de jaren 50 de Oostvaardersplassen. Maar ik snap je voorkeur, zeg maar strand en duinen.

   Antwoord
 14. Kaspar & Marjolein

  Lieve mensen,

  Ook wij dromen mee. Wij zijn Kaspar (34), Marjolein (35), Jonah (bijna 5) en Lasse (2). Klassiek zangers van beroep (dus wij hopen op een kleine geluidsdichte studeerruimte in het gemeenschapshuis ;-)).

  Wat een fantastisch project. Wij zijn heel erg enthousiast. Afgelopen zondag hebben we een auto geleend om naar Oosterwold te kunnen rijden vanuit Leusden en om even daar te staan, te luisteren, te kijken, te voelen, te fantaseren en te visualiseren.

  En wij zien het ook! Spelen op je eigen dak, even een paar boontjes plukken in de moestuin, je (gedeelde?) elektro-auto aan de rand van het landgoed parkeren en dan over het gras op je blote voeten naar huis lopen, huis en werk kunnen scheiden doordat je met je laptop op de flexwerkplek kunt gaan zitten, een hut bouwen in het speelbos, een tuinconcert in de zomer…

  We hopen van ganzer harte dat we het financieel voor elkaar gaan krijgen als zzp-ers. En we gaan zaterdag zeker een optie nemen ???? !

  Lieve groet en tot gauw!

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Kaspar/Marjolein. Wat een heerlijk vak hebben jullie (maar dat terzijde).

   Die geluidsdichte studio die jullie nodig hebben… Laten we eens inventariseren wie daar nog meer naar verlangt. Ook handig als je bijvoorbeeld een podcast wilt opnemen (zoals wijzelf).

   Financiering voor ZP-ers (zelfstandige professionals, hoezo personeel), dat is een goed punt van aandacht. Ik wil daar graag verder mee aan de slag, met jullie en anderen. Zodat ZP-ers die bancair worden ‘afgeserveerd’, maar de woonlasten (naar eigen motivatie) wel aankunnen, te ondersteunen.

   Antwoord
 15. Susanne Goossens

  Wij nemen graag een optie op dit bijzondere project en willen graag meedenken/werken aan heldere besluitvorming over praktische zaken maar vooral ook over hoe sociale dynamiek zich binnen heldere kaders kan gaan bewegen.

  Wij vinden de ontwerp schetsen nog niet erg aantrekkelijk. Het lijkt ons prachtig om huizen te bouwen die volledig te recyclen zijn. Dus geen beton en staal, maar hout.

  Hulde aan jullie doorzettings- en uithoudingsvermogen.
  Lieve groet, Susanne en Sjef

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Susanne. Goed te vernemen dat jullie een optie gaan nemen. Wij ook!

   Fijn dat jullie willen meewerken aan een cultuur van samenwerken (in mijn woorden). Wij zien dat als een belangrijke succesfactor. Daarom hebben we ook contacten gelegd met meerdere professionals op dit gebied. Dat willen we niet aan het toeval overlaten. Wordt vervolgd.

   Over de 1ste schetsen. Dat waren gelukkig de éérsten. De rechte Mondriaan lijnen hebben we al gebogen. Over wat wél en niet volledig te recyclen is, kunnen we nog wel eens doorspreken. Zo spraken we onlangs met Thomas Rau over zijn materialen paspoort. Er is veel mogelijk. Dat beperkt zich gelukkig niet alleen tot hout, leem en stro.

   Antwoord
 16. Marieke van Heteren

  Ik vind het allemaal heel fijn eruit zien en het lijkt me echt wat, maar ik hoop wel dat er nog meer informatie komt voor zaterdag, zodat je beter weet waar je ja tegen zegt.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Marieke. Jazeker. Meer informatie volgt. Niet alleen voordat de opties worden aangeboden. We blijven actualiseren.

   Antwoord
 17. Margreet

  Ik ben geïnteresseerd!

  Ben trouwens wel benieuwd hoe ver /dichtbij het bij de snelweg ligt i.v.m. geluid. Succes met alvast met alle voorbereidingen! Groeten, Margreet

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Margreet. ‘t Eemgoed komt op 1 km afstand van de snelweg te liggen.

   Meeste tijd hoor je die dus niet door de wind uit het Zuidwesten in Nederland. Indien je deze wel hoort (bij windstilte) dan is het geluid zo’n 30 Db (dat heet erg stil). Meer uitgebreid gaan wij hierop in, op de pagina Meest gestelde vragen, die binnenkort komt.

   Bedankt voor de aanmoediging met alle voorbereidingen.

   Antwoord
 18. Evelien

  Ha Solange en Sant,

  Wat een prachtig project zijn jullie aan ‘t opzetten! Zou het heel erg leuk vinden om via nieuwsbrief/mail te horen hoe jullie plannen zich verder ontwikkelen.

  Wie weet is het ook iets voor ons?! Liefsx Evelien

  Antwoord
 19. Cees Hartgers

  We zien erg uit naar de vervolgstappen.

  We wonen nu nog in Frankrijk en hebben in afwachting van de Eemgoed mogelijkheden ons huis vast in de verkoop gedaan. Ik hoop dat er plaats is om een aantal beelden uit onze beeldentuin mee te nemen en eventueel buiten te plaatsen.

  Antwoord
 20. Marieke, Peter en Kick

  Hallo Solange en Sant,

  We kijken uit naar de uitbreidingen van deze pagina. We zijn ook benieuwd naar de opzet voor de – leef en werk – cultuur. En we zijn benieuwd naar het huis, de lichtinval (komt er ook licht door de groene dak kant?).

  De organische lijnen lijken mooi. Komt ‘t licht ook vanuit het zuiden? Zelf heb ik een werkplek bij huis nodig waar ik spullen kan laten staan, ezel, schildersmateriaal. Is voor zoiets ook een mogelijkheid? En, waar komt een school? Hoe is het openbaar vervoer?

  Erg inspirerend, we kijken uit naar meer uitgewerkte ontwerpen van de woningen.

  Hartelijke groeten! Marieke, Peter en Kick

  Antwoord
 21. Tabitha

  Wat een gaaf project!

  Ik vroeg me twee dingen af. 1) is er verbinding met OV op fietsafstand en 2) Hoe dichtbij/veraf zijn scholen van het landgoed verwijderd? Ik leef graag auto-vrij. Ik sla gelijk aan het dromen bij jullie site, maar heb wel een bedrijf in Amsterdam en drie kinderen op de basisschool! Benieuwd naar de antwoorden.

  En gefeliciteerd met hoe ver jullie al zijn!

  Antwoord
 22. Elly

  Dag Sant en Solange, van harte gefeiliciteerd met dit geweldige succes: 102% early bird opties genomen zie ik. 51 tegeltjes eeuwige roem. Fantastisch! De champagne mag open lijkt me! We zien uit naar 13 mei!

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Elly. Dankjewel! Wij zijn heel blij met zoveel Early Birds. Zij hebben de basis gelegd. Nu kan het er komen. De minimale omvang is overtuigend gehaald. Nu door naar de optimale omvang. Tot de 13e mei!

   Antwoord
 23. Lena

  Wat een prachtig intiatief!
  Ik ben 25 en nog aan het afstuderen maar droom al wel van hoe ik later wil wonen. In t Eemgoed komt alles samen: natuur, gemeenschap, dichtbij Amsterdam.
  Verwachten jullie dat over 5 a 10 jaar nieuwe bewoners kunnen toetreden?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Lena. Fijn te horen dat deze woonvorm je aanspreekt. Wij gaan ervan uit dat leven gewoon z’n loop heeft op ‘t Eemgoed. Dus, ja, er zal zeker verhuisd gaan worden op termijn. En dan kun je toetreden als nieuwe bewoner. Dat zullen we in de woonvereniging gaan faciliteren (ga ik vanuit). Tot ziens!

   Antwoord
 24. Robert

  Heel leuk om te lezen hoe jullie initiatief steeds meer gestalte krijgt. Het is erg boeiend om te lezen waar jullie nu mee bezig zijn. Groeten vanuit Drenthe!

  Antwoord
 25. Ron van Toorenenburg

  Wij zijn geïnteresseerd in deze woonvorm.

  Wel een paar vragen.

  Zijn er al bouwtekeningen beschikbaar van de woningen? Zo vraag ik mij af hoe er stahoogte is gerealiseerd in de slaapkamers. Deze beginnen volgens mij vanaf ongeveer maaiveld hoogte?

  Kunnen wij onze Prius opladen bij huis, zo niet, waar dan wel?

  Vast nog wel veel meer vragen, maar dit zijn er die nu zo in mij opkomen.

  Groet, Ron.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Ron,
   Wat korte reacties op je vragen.

   Bouwtekeningen, die zijn in de maak. De stahoogte in de woningen, dat is overal op zo’n 2.60 meter. De impressie op de website roept makkelijk de suggestie op dat het kruipen en bukken is – niets daarvan. Alles zal gewoon voldoen aan de bouwverordeningen.

   Opladen van autos’s? Uiteraard. Maar niet naast huis, wel op de decentrale parkeerplaatsen.

   Antwoord
 26. Tijmen van Goor

  Hallo Sant en Solange en alle overige toekomstige medebewoners van het landgoed.

  Wij, Ada en Tijmen, zijn gepensioneerd. Beiden werkzaam geweest in het onderwijs. Nu wonen wij in Houten en hoewel daar veel gebouwd wordt en nog gebouwd gaat worden, hebben wij nog niet iets gezien, dat zo goed in onze ideeën past als ‘t Eemgoed. Eerder dachten wij aan een gezamenlijk project met vrienden en leeftijdgenoten, maar het overheersende “grijs” stootte ons toch ook weer af.

  Energieneutraal en levensloopbestendig waren de kernwoorden, die wij gebruikten bij onze zoekactie. En toen werden wij geraakt door de visie op samenwonen en samendoen in de teksten op jullie site.

  Wij willen graag meedoen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Even voorstellen…het ontwerpteam voor ‘t Eemgoed

“We werken vanuit het verlangen om de wereld een stukje mooier te maken en zelf in dat stukje te leven. Een betere drijfveer kan ik mij niet wensen” Solange Ruyter-Schmeits

Initiatiefnemer, ontwerper, 2OPEN

“Ik wil het ‘oergevoel’ van menszijn vormgeven. In een leven dat verbonden is met natuur, voedsel, dieren, de buurt waarin ik leef. Ik doe dit voor de generatie van m’n jonge dochter én voor het leven met m’n inspirerende vrouw Solange, mijn vrienden en familie.”

Sant Ruyter

Initiatiefnemer, 2OPEN

“In dit project combineren we architectuur, landschap en technische innovatie op een unieke manier. We gaan woningen maken als geavanceerde producten voor de maatschappelijk bewuste en veeleisende woonconsument. Met de juiste mix tussen privé en gemeenschappelijk, zodat iedereen er zich thuis kan voelen.” Menno Rubbens (directeur)

Projectontwikkelaar, Cepezed Projects

“Met name de integratie van wonen en natuur maakt dit project uniek in Nederland. Voor een architect die zijn inspiratie uit de natuur haalt is dit een feest om aan te werken.”

Jan Pesman (directeur)

Architect, Cepezed

“Ons doel is om met ’t Eemgoed een fantastische woonbeleving te bieden aan een grote variëteit aan mensen. We zoeken, geïnspireerd door de initiatiefnemers en de woonwensen van de toekomstige huishoudens, naar een creatief en intelligent bouwsysteem om mogelijkheden te maximaliseren en het plan één te laten worden met zijn omgeving.”

Paddy Sieuwerts

Architect, Cepezed

“We maken een plek waar architectuur en landschap samensmelten en bewust leven, in samenwerking met de natuur en met elkaar, voorop staat.
Een geweldig project waar mijn persoonlijke idealen en mijn werk als architect bij elkaar komen.”

Tatjana Anholts

Architect, Cepezed

“Het  eerste dorpslandgoed ’t Eemgoed heeft de potentie eigentijdse architectuur te laten samenvloeien met het Nederlandse cultuurlandschap. Hiermee ontstaat een gemeenschap waar men in nauw contact staat met de natuur.”

Mark Jongerius

Architect, Cepezed

“Onze projecten ontstaan door een sterke verbondenheid met het landschap en haar gebruikers en leveren leefomgevingen op die sterk geworteld zijn in de plek. ‘t Eemgoed is de ultieme vorm van deze manier van samenwonen en samenleven in een unieke nieuwe natuur.”

Bart Brands (directeur)

Landschapsarchitect, Karres+Brands

“Binnen ‘t Eemgoed streven we naar krachtige, natuurlijke ingrepen waarbinnen haar bewoners zelf de ruimte krijgen om hun gezamenlijke en persoonlijke dromen te realiseren. Hierdoor ontstaat krachtige beleving en functionaliteit voor alle mogelijke gebruikers.”

David Kloet (partner)

Landschapsarchitect, Karres+Brands

“Wonen op ‘t Eemgoed betekent voor ons ecologisch wonen in de 21e eeuw. Hoogwaardige woonkwaliteit, meedoen in kringlopen, leren van de natuur en een fantastisch uitzicht.“

Niek Smal

Landschapsontwerper, Karres+Brands

“Leven in een landschap waar je in huis zoveel mogelijk gebruik maakt van de energie die de natuur je geeft.

Dat is energie-ontwikkeling ten top.”

Bert van Dorp

Adviseur energie en verduurzaming, Witteveen+Bos

“Bij de nieuwe manier van samen leven op ‘t Eemgoed hoort een passend systeem voor de zuivering van gebruikt water. Het is inspirerend om mee te mogen denken over een systeem dat in de eerste plaats betrouwbaar is, maar ook past in de omgeving en aansluit bij de duurzaamheidsambities van de bewoners.”

Anna Veldhoen

Afvalwatertechnoloog, Witteveen+Bos

“Direct contact met toekomstige bewoners over de ontwerpmogelijkheden voor een comfortabele beleving binnen en buiten de woning. Maatwerk kunnen leveren is mooi werk voor een adviseur.”

Taco Postma

Energiespecialist, Witteveen+Bos

Pin It on Pinterest