Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Gesprekken over wonen én idealen.

de WOONCAST

Wonen raakt iedereen, dus ook jou!

Mijn gasten komen uit alle hoeken van de samenleving, zoals mensen die professioneel met wonen bezig zijn, denk aan architecten, adviseurs, aannemers, ontwikkelaars.

Denk ook aan ‘gewone’ mensen met verrassende ideeën of – vooruit – ambtenaren, politici, bestuurders. Én niet in de laatste plaats de Eemgoed bewoners zelf. Mijn naam is Sant Ruyter, host van de WOONCAST. Luister mee…

De WOONCAST – SPOTIFYAPPLE – GOOGLE

11. Marjolein in ‘t Klein, dé tiny house pionier van Nederland.

Het gesprek gaat alle kanten uit, leven in een tiny house is ook niet zozeer een woonkeus maar een levenskeus, dat legt Marjolein heel fijntjes uit. We wisselen uit, dus ook ‘t Eemgoed Oosterwold komt voorbij.

Ga er voor zitten, liggen of loop ermee rond…  en luister!

10. Jan Goedhart, de man die ‘t Eemgoed landschap realiseert.

Het gesprek begint met een onverwachte inkijkje in het muzikale leven van Jan, maar daarna een diepgaand gesprek over hoe een dorpslandgoed als het Eemgoed er komt en wat de thema’s zijn die spelen. Dus denk aan duurzaamheid, vooral hoe je dat integraal betrekt. Jan durft ook boute uitspraken te doen, zoals deze: wij zien auto’s als verleden tijd.

Ook nog even over het verwerken van afvalwater en het voortschrijdend inzicht van het Waterschap. En tot slot, wat treft straks de Eemgoed bewoner landschappelijk aan als hij en zij er woont?

Luister mee… naar de planttips voor de allereerste jaren, doe het gefaseerd, het is heel veel stadslandbouw, dus vooral, doe het rustig aan en neem je tijd… aldus Jan.

9. Jan de Reus, gedeputeerde provincie Flevoland, te gast op ‘t Eemgoed over 130.000 woningen.

Jan de Reus, gedeputeerde in de provincie Flevoland en te gast op ‘t Eemgoed praat over de woningbouw opgave voor de komende jaren in Flevoland van maar liefst 130.000 woningen!

In gesprek met Sant Ruyter, initiatiefnemer van ‘t Eemgoed. Het gesprek gaat over een landgoed met ‘longhouses’ zoals ‘t Eemgoed die kent, maar er liggen nog andere dorpslandgoed ontwerpen in het verschiet, waarbij ook ruimte is voor ‘highhouses’ en ‘free houses’. Luister mee…

8. Jan Houtekamer – directeur cepezedbouwteam, over de kunst van het bouwen in een ‘treintje’.

Jan Houtekamer, directeur van cepezedbouwteam, gelieerd aan het architectenburo cepezed te Delft. Hij en zijn mensen realiseren een bouwwerk van a tot z, in opdracht, in ons geval van de Eemgoed ontwikkel BV.

Hun werkwijze is 180 graden anders dan traditioneel met een hoofdaannemer, zij bouwen in een treintje van aannemers onder eigen regie. En allemachtig… wat zijn we daar blij mee, al helemaal met de kennis van nu! Hadden we traditioneel gebouwd, sorry, maar dan was het er niet gekomen in deze bizarre tijd van bouwen (die niemand had kunnen voorzien).

Heb je belangstelling voor bouwen? Ga dan maar gelijk op het puntje van je stoel zitten en luister mee…

7. Aloy Soppe – Eemgoed bewoner van het 1e uur over gezinsleven, werk en woonverlangens.

Aloy Soppe, aankomend bewoner van Eemgoed, al vanaf de 1e Eemgoed meetup in de lente van 2017. Hij spreekt over zijn leven als financieel docent, zijn gezin, het woon werkverkeer en tot slot zijn verlangen naar ‘t Eemgoed en zijn ideeën over het opzetten van een coöperatie op ‘t Eemgoed… luister mee.

6. Florian Spreij – kopersbegeleider. Over zijn heilige graal en de kopers van een nieuwbouw woning.

Vandaag spreek ik met Florian Spreij, kopersbegeleider.

Geloof het of niet, het gesprek komt al snel op het aanleggen van een extra stopcontact in een nieuwbouw woning en waarom dat een paar honderd euro méérwerk kost. Een verhaal dat lastig is uit te leggen, maar niet door Florian. Hij laat je meekijken door de ogen van kopers. En, hij onthult wat zijn heilige graal in dit werk is. Luister mee…

5. Tjarda Driessen – deskundig in VVE zaken en vastgoed beheer, óók voor ‘t Eemgoed.

Tjarda is bij de ontwikkeling van Eemgoed betrokken in de vorm van haar buro Organique, dat wij gemakshalve het Eemgoed Projectburo hebben genoemd. Zij is het eerste aanspreekpunt voor kopers geworden. Luister mee naar haar ervaringen…

4. Timo Vanderhoeven – archeoloog. Over iets dat eigenlijk niet kan, maar toch gewoon gebeurd.

Vandaag spreek ik met Timo Vanderhoeven – archeoloog bij buro EARTH. Over iets dat eigenlijk niet kan, maar toch gewoon gebeurd, namelijk een foutieve kaart in  het bestemmingsplan! Met nogal wat gevolgen, zoals een jaar vertraging en vele tonnen euro’s extra kosten! Luister mee…

3. Menno Rubbens – projectontwikkelaar. Over het wel en wee van projectontwikkeling.

Menno Rubbens – projectontwikkelaar bij cepezed architecten te Delft, het architectenburo dat ‘t Eemgoed concept handen en voeten gaf.

Samen met de initiatiefnemers van ‘t Eemgoed vormde Menno de Eemgoed ontwikkel BV, met als enig doel de realisatie van het eerste dorpslandgoed.

Luister mee naar de rollercoaster van een projectontwikkeling…

2. Martijn Kieft – regisseur bij de VPRO, ‘vlieg aan de muur’ bij de wording van ‘t Eemgoed.

Martijn Kieft – regisseur bij de VPRO. Hij volgt de wording van ‘t Eemgoed gedurende totaal zo’n drie jaar. Wat drijft deze regisseur om dit verhaal te vertellen als ‘vlieg aan de muur’, zoals hij dat zelf noemt?

Zijn eindproduct zal bestaan uit zes afleveringen van 50 minuten, die vanaf 2023 te zien zal zijn op de Nederlandse televisie.

1. Sant Ruyter, de host van de Wooncast, trapt af!

Seizoen #1- zomer 2021

Mijn gasten zijn mannen en vrouwen die professioneel met wonen bezig zijn, denk aan architecten, adviseurs, aannemers, ontwikkelaars.

Ik spreek ook graag met ondernemende burgers met verrassende ideeën of aan ambtenaren, politici, bestuurders van gemeenten, provincies en het rijk. En niet in de laatste plaats, denk aan de Eemgoed bewoners, de pioniers van het eerste dorpslandgoed!

Met andere woorden: reken er op dat je heel wat mensen aan het woord zal horen over wonen.

Meepraten in de WOONCAST?

Heb je een woondroom, een ambitie, een ervaring? Laat van je horen…

Mijn naam is Sant Ruyter, ik ben de host van de WOONCAST. Je kunt mij per email of telefonisch bereiken via wooncast@2OPEN.nl | +31(0)85 30 35 815.

Volg de WOONCAST via:

SPOTIFYAPPLE – GOOGLE

Pin It on Pinterest