Selecteer een pagina

Landschap en woning zijn één

‘t Eemgoed integreert het landschap en haar architectuur.

Met negen licht gebogen ‘longhouses’ van geschakelde woningen ontstaat een landschap (met kamers) voor stadslandbouw in de brede zin van het woord. Het ontwerp is verwant met een landgoed benadering.

Met een groene rug

De longhouses zijn geheel deel van het landschap.

Het landschap loopt naadloos door over het ‘longhouse’. Deze zijden hebben een aantal uitsnedes met diepe smalle openingen, die toegang geven tot de woningen. De ‘rug’ van een ‘longhouse’ geeft tevens bescherming tegen het zicht op de windmolens en de bijbehorende slagschaduw (die er zeer beperkt is). En dankzij de rug heeft elke woning een vrij uitzicht.

In het (zon)licht

De andere zijde ontvouwt zich in de richting van het landschap (met haar kamers) door een hoge glazen gevelwand met een westlijke tot zuidwestelijke orientatie. Deze licht gebogen glazen wand is als een scherpe snede in het landschap vormgegeven. De geringe diepte van de woning zorgt voor ruim voldoende daglicht achterin de woning.

En vrij uitzicht

Een luifel (inclusief zonnecellen) zorgt voor wering van overmatig zonlicht in de zomer. Het contrast tussen de gesloten groene rug en de transparante glazen gevel wordt versterkt door een hellend dakvlak dat begint bij een hoogte van 2,6 m en uitloopt naar zo’n 3,60 meter. Hierdoor ontstaan plekken in het huis met de geborgenheid en privacy van een aardebedekte woning gecombineerd met een vrij zicht op het landschap. 

Het doorlopende landschap

De groene ‘rug’ van het ‘longhouse’ is begroeid met hoge grassen en bloemen en is zelfs door het dikke aardepakket te beplanten met laag fruit zoals aardbeien, bramen en zelfs wijnranken zijn denkbaar. In deze glooiing zijn cortenstalen uitsnedes te herkennen. Hierachter zitten vensters en de toegang tot de woning verscholen.

Een verborgen entree

De roestbruine kleur van het cortenstaal gaat op in het landschap.

Vanaf een gezamelijk pad heeft elke woning in het ‘longhouse’ haar eigen toegang. Deze toegang bevindt zich aan een verzonken trapeziumvormige patio. Deze vorm is gekozen om zoveel mogelijk maaiveld op het dak te behouden en de inkijk te verminderen. De patio biedt naast een voordeur ook direct van buiten toegang tot de berging of bijkeuken.

Met een intieme patio

Boven de voordeur steekt het groendak ligt over en vormt zo een kleine luifel.

De patio heeft voldoende maat om een bakfiets te parkeren. Naast de verzonken patios zorgen ook smallere uitsnedes voor daglichttoetreding. In deze diepe uitsnedes loopt het terrein weer naar beneden. Hierdoor onstaat een uniek venster waar beplanting tot onder het raam kan groeien.

Een glazen snede in het landschap

Met het zicht op het landschap ontvouwt de woning zich door middel van een volglazen hoge gevelwand.

Het koppelt alle woningen aaneen als één snede in het landschap. De glazen gevels hebben allen een oriëntatie op het zuiden, zuidwesten of het westen. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte.

In de warmte van de zon

Over de volle lengte van het ‘longhouse’ loopt een houten vlonder voor de gevel langs.

Vanuit de woning is door de dubbele deuren zo een directe loop de eigen tuin in. Met eenzelfde diepte als de vlonder kraagt een luifel vanuit de gevel uit. Deze biedt in de zomer bescherming tegen direct invallend zonlicht en wordt er in de winter juist geprofiteerd van de passieve zonnewarmte doordat de zon onder de luifel door schijnt.

Grenzend aan de buurwoning zijn kabels gespannen. Via deze kabels zorgt klimgroen ervoor dat de inkijk bij elkaar beperkt wordt. Alle woningen in de ‘longhouses’ beschikken over een tuin. Vanuit de woning, via een  vlonder betreed je de tuin. 

Het interieur ontwerp

Het uitgangspunt voor de interieurafwerking is om de constructieve elementen in het zicht te laten. Door gebruik te maken van een prefab bouwmethode kunnen deze schoon en secuur gemonteerd worden.

Deze opbouw zal voor elke woning gelijk zijn.

Vloeren en wanden

Voor de vloerafwerking wordt uitgegaan van een robuuste en prakische gevlinderde betonvloer.

Deze dekvloer met vloerverwarming kan direct in gebruik worden genomen (maar een alternatieve afwerking kan ook). Wanden zullen standaard worden opgeleverd met een gestucte afwerking. De schuifwanden in een aantal woningindelingen zullen een houten afwerking krijgen. Voor het extra plaatsen dan wel weglaten van wanden komen er een select aantal keuze mogelijkheden.

Keuken en sanitair

Het ontwerp per type woning voorziet in één keuze voor keuken en sanitair met een selecte keuze in afwerkings mogelijkheden. Mochten bewoners meer vrijheid willen hebben dan kunnen zij daartoe zelf het initiatief nemen.

De menukaart

Naast de indelingsvarianten zullen er een aantal extra opties in een menukaart worden aangeboden.

Denk hierbij aan een ligbad, kookeiland of doorvoer voor een haardkanaal. Welke opties uiteindelijk aangeboden worden, of deze onderdeel zijn van de standaard indeling en of deze als extra betaalde optie geplaatst worden, zal in de vervolgfase uitgewerkt moeten worden.

Eén type woning in zes maten

‘t Eemgoed bestaat uit een aantal licht gebogen ‘longhouses’ die aan de ene zijde opgaan in het landschap en aan de andere kant geheel transparant is door een hoge glazen gevel. Het betreft één type woning in meerdere ‘maten’.

S, S+, M, M+, L, XL

Een longhouse bestaat uit grote en kleine woningen door elkaar.

In 6 woningmaten, namelijk de S, S+, M, M+, L, en XL. Vanaf 60 m2 tot en met 150 m2. Elke woning bestaat uit een of meerdere stramienmaten van 3,40 m breed bij 8,70 meter diep. Voor elke woningmaat worden twee varianten aangeboden.

De ingedeelde variant

De eerste variant is de zogenaamde ingedeelde variant.

Er is een duidelijke scheiding gemaakt tussen een woonkamer met open keuken aan de zijde van de glazen gevel enerzijds en een optimaal aantal werk-, en slaapkamers aan de rugzijde.

De loft variant

De tweede variant is een woning met een open leef- en slaapruimte die de loft variant heet.

De woning kenmerkt zich door één grote ruimte die op een aantal plaatsen af te scheiden is met grote schuifdeuren. Enkele ruimten zoals de badkamer en berging zijn afgescheiden in compacte volumes. Deze woning leent zich goed om zelf interieurelementen toe te voegen.

Welke kavels (en woningen) zijn er nog beschikbaar?

Zo’n 80% van de 82 kavels is reeds in Koopintentie genomen. 20% is nog beschikbaar. Via deze link kun je de kaart beter bekijken.

Kijk voor de beschikbare kavels in het formulier aanvraag optie.

Beschikbaar: Kijk hier
Status:
voorontwerp
Woning:
60 m2 (bvo)
Gedeeld:
ca 800 m2 (bvo)
Landgoed:  
70.065 m2
Verkoopprijs
: € 221.708 (von)

 

Deze woningmaat van twee stramienmaten is door diverse doelgroepen gekozen, van alleenstaanden tot gezinnen met meerdere kinderen. Dit maakt dat de indeling verschillende levensstijlen faciliteert.

De ingedeelde variant heeft een leefruimte met open keuken aan de glazen gevel en een gangzone naar de voordeur met daaraan twee kamers en een kleine badkamer. Eén grote slaapkamer en één kleine die te gebruiken is als berging, werkkamer of als tweede slaapkamer.

De loft variant gaat uit van één open ruimte met een afgesloten badkamer. Een grote schuifwand kan een deel van de woning afschermen. Door het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte is er voor bewoners veel zelf te bepalen en in te delen. Slaap ik bijvoorbeeld in een bed, op een hoogslaper of in een bedstee?

ruimtelijkheid door flexibele scheidingen

open keuken in woonruimte

meerdere bewoners door slimme inbouwoplossingen

S plattegronden

links: A loft variant  | rechts: B ingedeelde variant | status: defintief ontwerp

Beschikbaar: Kijk hier
Status:
voorontwerp
Woning:
75 m2 (bvo)
Gedeeld:
ca 800 m2 (bvo)
Landgoed:  
70.065 m2
Verkoopprijs
: € 285.053 (von)

De ingedeelde variant van de S+ heeft dezelfde indeling als de S maar met een half stramienmaat extra. Hierdoor is deze woning ruimtelijker met meer leefruimte, en grotere kamers.

De loft variant gaat uit van één open ruimte met een afgesloten badkamer. Een grote schuifwand kan een deel van de woning afschermen. Door het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte is er voor bewoners veel zelf te bepalen en in te delen.

hoge glazen pui aan de leefruimte

dubbel gebruik ruimte door slimme inbouwoplossingen

compacte badkamer

S+ plattegronden

links: A loft variant | rechts: B ingedeelde variant | status: definitief ontwerp

Beschikbaar: Kijk hier
Status:
voorontwerp
Woning:
90 m2 (bvo)
Gedeeld:
ca 800 m2 (bvo)
Landgoed:
 70.065 m2
Verkoopprijs
: € 335.729 (von)

De M woning is de middenmaat op ‘t Eemgoed en de meest gekozen woning. Hij spreekt veel doelgroepen aan.

De ingedeelde variant heeft één grote leefruimte met twee af te sluiten kamers en een berging die afzonderlijk van buitenaf te bereiken is. De berging is ook te gebruiken als extra werk-, slaapkamer.

De loft variant gaat uit van één grote leef- en slaapruimte waar bepaalde zones door grote schuifwanden af te scheiden zijn. Hierdoor kan de beschikbare ruimte gedurende de dag optimaal gebruikt worden, en tegelijkertijd s’nachts opgedeeld zijn in afzonderlijke slaapvertrekken. Tevens biedt deze variant aan de bewoner de ruimte om zelf vast meubelwerk te plaatsen. Denk aan kasten met geintegreerde werkplekken of bedsteeoplossingen.

als optie een vrijstaand bad in de slaapkamer

bijna 4 meter hoge glazen pui aan de tuinzijde

grote mate van lichttoetreding

M plattegronden

links: A loft variant | rechts: B ingedeelde variant | status: definitief ontwerp

Beschikbaar: Kijk hier
Status
: voorontwerp
Woning:
105 m2 (bvo)
Gedeeld:
ca 800 m2 (bvo)
Landgoed:
70.065 m2
Verkoopprijs
: € 399.074 (von)

De drie kamer variant heeft een extra slaapkamer ten opzicht van de M woning. Daarmee  

De twee kamer variant heeft één slaapkamer met inloopkast en een ruimere badkamer aan de gevel.

lange keuken met direct toegang tot de tuin

door flexibele wanden optimaal gebruik van de ruimte

M+ plattegronden

links: A 2 slaapkamer variant | rechts: 3 slaapkamer variant | status: definitief ontwerp

Beschikbaar: Kijk hier
Status
: voorontwerp
Woning: 120 m2 (bvo)
Gedeeld:
ca 800 m2 (bvo)
Landgoed
: 70.065 m2
Verkoopprijs: € 449.750 (von)

De L woning is een royale woning. Door de reacties van kopers op de plattegronden op het voorlopig ontwerp, bleek er behoefte te zijn aan een variant met 3 en met 4 slaapkamers. 

kookeiland in open leefruimte

bijkeuken direct toegankelijk vanaf buiten

grote slaapkamer aan de glazen gevel

L plattegronden

links: A 4 slaapkamer variant | rechts: 3 slaapkamer variant | status: definitief ontwerp

Beschikbaar: Kijk hier
Status
: voorontwerp
Woning: 150m2 (bvo)
Gedeeld: ca 800 m2 (bvo)
Landgoed
: 70.065 m2
Verkoopprijs
: € 563.771 (von)

De XL is de meest royale woning en biedt veel mogelijkheden voor een luxe inrichting. Naast de grote open leefruimte heeft deze woning 4 aparte kamers, een afgesloten bijkeuken / berging en twee badkamers.

De diepe variant van de XL heeft deels een open leefruimte van voor tot achter, gecombineerd met een nachtzone met slaapkamers en een badkamer via een eigen gang. Door de tweede badkamer in deze variant is een eigen gastenverblijf mogelijk. De kamers aan de glazen gevel zijn ook te gebruiken zijn als werkruimte of atelier.

De panorama variant heeft een grote leefruimte langs de hoge glazen gevel met een aparte zone die te gebruiken is als werkkamer. 

grote open leefruimte

werk- of atelierruimte

badkamer aan de gevel

XL plattegronden

links: A diepe variant | rechts: B panorama variant | status: definitief ontwerp

Energie & water

Je merkt er niets van…

De energie om comfortabel te leven wordt duurzaam opgewekt in én op de woning.

Het wooncomfort hangt niet alléén van het binnenklimaat af, ook de keuzen van de installaties hangen daarmee samen. Denk aan de betrouwbaarheid, het geluidsniveau, de ingenomen ruimte en het onderhoud. De Eemgoed oplossingen voor warmte en elektra zijn slim, betrouwbaar, charmant en simpel waar het kan voor een low-tech experience. Als het goed is merk je er niets van, maar doet het alles wat je van een moderne leefomgeving mag verwachten.

Gaandeweg het ontwerpproces zijn er verschillende ontwerpen en opties overwogen waaronder het gebruik van energie uit de bodem voor warmte en koude, maar door de archeologische waarde in de ondergrond en de mogelijke interferentie met grondwaterlagen bleken bodemlussen niet inpasbaar. Daarom is er gekozen voor een nieuw type zonne- en warmtepaneel (PVT) in de luifel van de woning. Zo wordt de woning voorzien van ruimte warmte (vloerverwarming), elektriciteit en warm tapwater. Als gevolg daarvan is de energierekening zeer laag.

Met dit energie ontwerp worden alle woningen energieneutraal (EPC=0,0).

De woning is zo ontworpen dat de invallende zonnestraling het behaaglijk maakt in huis zonder dat het te heet wordt. In koeling wordt voorzien door slim ontwerp van de woning en is aanvullend vloerkoeling mogelijk.

Wanneer in de nabije toekomst zicht is op een goede inpasbaarheid en betrouwbaarheid van een experimentele techniek, biedt het gekozen energiesysteem de ruimte om externe bronnen aan te sluiten voor individuele bewoners of voor (delen van) ‘t Eemgoed.

Afvalwaterzuivering

In Oosterwold zorgt iedereen zelf voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Er wordt namelijk geen riolering aangelegd.

We spreken over zwart en grijs afvalwater. Zwart afvalwater is afkomstig van het toilet. Na enige tijd krijgt dit water een zwarte kleur door het bacterieel rottingsproces. Grijs afvalwater omvat het huishoudelijk afvalwater dat afkomstig is van een bad, douche, keuken wasmachine, enz. Doordat dit water verontreinigd is met zeepresten, krijgt het uiteindelijk een grijze kleur.

Op ‘t Eemgoed vindt de inzameling van zowel grijs als zwart water plaats in een eigen waterzuiveringssysteem. Dit zogenaamde helofyten systeem voert het water af naar een centrale locatie voor de zuivering.

Een helofytenfilter is een zandfilter beplant met moerasplanten (helofyten). Het helofytenfilter is landschappelijk ingepast in de westpunt van het ‘t Eemgoed. Door zijn omvang – 750m2 – ontstaat er een omvangrijk rietland. Waardoorheen bijvoorbeeld een vlonder zou kunnen lopen.

Met een adviesgroep van bewoners is tevens nagedacht over het inzetten van een tweede systeem voor de opvang  en hergebruik van lichtgrijs water en regenwater. Een systeem aanleggen voor grijs water voegt in de Eemgoed situatie geen waarde toe; het kost meer en is helaas zelfs minder duurzaam. Daarom wordt het inzetten van een tweede systeem voor grijs water niet verder onderzocht.

 

Pin It on Pinterest