Landschap en woning zijn één

‘t Eemgoed integreert het landschap en haar architectuur. Met negen licht gebogen ‘longhouses’ van geschakelde woningen ontstaat een landschap (met kamers) voor stadslandbouw in de brede zin van het woord. Het ontwerp is verwant met een landgoed benadering.

Met een groene rug

De longhouses hebben een tweeledig karakter. Aan de ene zijde wordt deze geheel opgenomen in het groen door het landschap over het ‘longhouse’ heen te tillen. Deze zijde van de woningen kennen een aantal uitsnedes met diepe smalle openingen. Deze vormt de ‘rug’ van het ‘longhouse’ die daarmee tevens het zicht vanuit de woningen op de windmolens en de daarbij gepaarde hinderlijke slagschaduw minimaliseert.

In het (zon)licht

De andere zijde ontvouwt zich in de richting van het landschap (met haar kamers) door een 4 meter hoge glazen gevelwand met een westlijke tot zuidwestelijke orientatie. Deze licht gebogen glazen wand is als een scherpe snede in het landschap vormgegeven. De geringe diepte van de woning zorgt voor ruim voldoende daglicht achterin de woning.

En vrij uitzicht

Een luifel (inclusief zonnecellen) zorgt voor wering van overmatig zonlicht in de zomer. Het contrast tussen de gesloten groene rug en de transparante glazen gevel wordt versterkt door een hellend dakvlak dat begint bij een hoogte van 2,6 m en uitloopt naar 4 meter. Hierdoor ontstaan plekken in het huis met de geborgenheid en privacy van een aardebedekte woning gecombineerd met een vrij zicht op het landschap. 

 

 

Het doorlopende landschap

De groene ‘rug’ van het ‘longhouse’ is begroeid met hoge grassen en bloemen en is zelfs door het dikke aardepakket te beplanten met laag fruit zoals aardbeien, bramen en zelfs wijnranken zijn denkbaar. In deze glooiing zijn cortenstalen uitsnedes te herkennen. Hierachter zitten vensters en de toegang tot de woning verscholen.

Een verborgen entree

De roestbruine kleur van het cortenstaal gaat op in het landschap. Vanaf een gezamelijk pad heeft elke woning in het ‘longhouse’ haar eigen toegang. Deze toegang bevindt zich aan een verzonken trapeziumvormige patio. Deze vorm is gekozen om zoveel mogelijk maaiveld op het dak te behouden en de inkijk te verminderen. De patio biedt naast een voordeur ook direct van buiten toegang tot de berging of bijkeuken.

Met een intieme patio

Boven de voordeur steekt het groendak ligt over en vormt zo een kleine luifel. De patio heeft voldoende maat om een bakfiets te parkeren. Naast de verzonken patios zorgen ook smallere uitsnedes voor daglichttoetreding. In deze diepe uitsnedes loopt het terrein weer naar beneden. Hierdoor onstaat een uniek venster waar beplanting tot onder het raam kan groeien.

Een glazen snede in het landschap

Met het zicht op het landschap ontvouwt de woning zich door middel van een volglazen 4 meter hoge gevelwand. Het koppelt alle woningen aaneen als één snede in het landschap. De glazen gevels hebben allen een oriëntatie op het zuiden, zuidwesten of het westen. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte.

In de warmte van de zon

Over de volle lengte van het ‘longhouse’ loopt een houten vlonder voor de gevel langs. Vanuit de woning is door de dubbele deuren zo een directe loop de eigen tuin in. Met eenzelfde diepte als de vlonder kraagt een luifel vanuit de gevel uit. Deze biedt in de zomer bescherming tegen direct invallend zonlicht en wordt er in de winter juist geprofiteerd van de passieve zonnewarmte doordat de zon onder de luifel door schijnt.

Met tuin of aan het water

Grenzend met de buurwoning zijn kabels gespannen. Via deze kabels zorgt klimgroen ervoor dat de inkijk bij elkaar beperkt wordt. Daar waar het meanderende water voor het ‘longhouse’ langs loopt zullen sommige woningen in plaats van een tuin een grote vlonder tot hun beschikking hebben die uitkraagt over het water. Het merendeel van de woningen beschikt over een tuin. 

Het interieur ontwerp

Het ontwerp uitgangspunt voor de interieurafwerking is zoveel mogelijk de constructieve elementen in het zicht laten. Door gebruik te maken van een prefab bouwmethode kunnen deze schoon en secuur gemonteerd worden. Deze zullen voor elke woning dan ook gelijk zijn.

Vloeren en wanden

Voor de vloerafwerking wordt uitgegaan van een robuuste en prakische gevlinderde betonvloer. Deze dekvloer met vloerverwarming kan direct in gebruik worden genomen (maar een alternatieve afwerking kan ook). Wanden zullen standaard worden opgeleverd met een gestucte afwerking. De schuifwanden in een aantal woningindelingen zullen een houten afwerking krijgen. Voor het extra plaatsen dan wel weglaten van wanden komen er een select aantal keuze mogelijkheden.

Keuken en sanitair

Het ontwerp per type woning voorziet in één keuze voor keuken en sanitair met een selecte keuze in afwerkings mogelijkheden. Mochten bewoners meer vrijheid willen hebben dan kunnen zij daartoe zelf het initiatief nemen.

De menukaart 

Naast de indelingsvarianten zullen er een aantal extra opties in een menukaart worden aangeboden. Denk hierbij aan een ligbad, kookeiland of doorvoer voor een haardkanaal. Welke opties uiteindelijk aangeboden worden, of deze onderdeel zijn van de standaard indeling en of deze als extra betaalde optie geplaatst worden, zal in de vervolgfase uitgewerkt moeten worden.

Eén type woning, in zeven maten

‘t Eemgoed bestaat uit een aantal licht gebogen ‘longhouses’ die aan de ene zijde opgaan in het landschap en aan de andere kant geheel transparant is door een hoge glazen gevel. Het betreft één type woning in meerdere ‘maten’. 

XS, S, S+, M, M+, L, XL

Een longhouse bestaat uit grote en kleine woningen door elkaar. In 7 woningmaten, namelijk de XS, S, S+, M, M+, L, en XL. Elke woning bestaat uit een of meerdere stramienmaten van 3,4 m breed bij 8,7 meter diep. Voor elke woningmaat (behalve de XS) worden twee varianten aangeboden.

De ingedeelde variant

De eerste variant is de zogenaamde ingedeelde variant. Er is een duidelijke scheiding gemaakt tussen een woonkamer met open keuken aan de zijde van de glazen gevel enerzijds en een optimaal aantal werk-, en slaapkamers aan de rugzijde.

De loft variant

De tweede variant is een woning met een open leef- en slaapruimte die de loft variant heet. De woning kenmerkt zich door één grote ruimte die op een aantal plaatsen af te scheiden is met grote schuifdeuren. Enkele ruimten zoals de badkamer en berging zijn afgescheiden in compacte volumes. Deze woning leent zich goed om zelf interieurelementen toe te voegen.

De disclaimer…

Ja, dit moeten we eveneens vermelden: de diverse mogelijkheden en varianten die in deze fase (het voorlopig ontwerp) zijn uitgedacht, kunnen in de volgende fase (definitief ontwerp) nog worden gewijzigd of zelfs komen te vervallen. 

Direct naar een woning: 

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 0 woningen
Oppervlak
: 30 m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €141.625 (von)

Neem een wachtoptie (later)

De XS is een kleine studiowoning van één stramienmaat breedte. Eén ruimte waar wordt geleefd en geslapen. Het bed is opgenomen in een nis en een kleine badkamer heeft alles wat het nodig heeft. De keuken is als een slim compact meubel tegen de wand aan gezet. Volgens het bouwbesluit dient deze woning minimaal een berging van 1,5 m² te hebben.

bed in een nis in de ruimte

compact keukenblok

XS als logeerunit

XS plattegrond

tekening: één variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 0 woningen
Oppervlak
: 60m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €198.275 (von)

Neem een wachtoptie (later)

Deze woningmaat van twee stramienmaten is door diverse doelgroepen gekozen, van alleenstaanden tot gezinnen met meerdere kinderen. Dit maakt dat de indeling verschillende levensstijlen faciliteert.

De ingedeelde variant heeft een leefruimte met open keuken aan de glazen gevel en een gangzone naar de voordeur met daaraan twee kamers en een kleine badkamer. Eén grote slaapkamer en één kleine die te gebruiken is als berging, werkkamer of als tweede slaapkamer.

De loft variant gaat uit van één open ruimte met een afgesloten badkamer. Een grote schuifwand kan een deel van de woning afschermen. Door het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte is er voor bewoners veel zelf te bepalen en in te delen. Slaap ik bijvoorbeeld in een bed, op een hoogslaper of in een bedstee?

.

ruimtelijkheid door flexibele scheidingen

open keuken in woonruimte

meerdere bewoners door slimme inbouwoplossingen

S plattegronden

links: loft variant | rechts: ingedeelde variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 0 woningen
Oppervlak
: 75 m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €254.925 (von)

Neem een wachtoptie (later)

De ingedeelde variant van de S+ heeft dezelfde indeling als de S maar met een half stramienmaat extra. Hierdoor is deze woning ruimtelijker met meer leefruimte, en grotere kamers.

De loft variant ket een centraal geplaatste badkamer midden in de open leefruimte. Zo kan optimaal geprofiteerd worden van het invallende daglicht van de glazen gevel. Twee grote schuifdeuren die in de wanden zijn opgenomen, maken het mogelijk de open ruimte op te delen of tijdelijk af te schermen.

De S+ loft biedt volop mogelijkheden voor de bewoner om zelf de ruimte te defineren en gebruiken. De loftvariant heeft tevens als optie de mogelijkheid tot het plaatsen van een ligbad.

hoge glazen pui aan de leefruimte

dubbel gebruik ruimte door slimme inbouwoplossingen

compacte badkamer

S+ plattegronden

links: loft variant | rechts: ingedeelde variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 4 woningen
Oppervlak
: 90 m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €300.245 (von)

Neem een optie

De M woning is de middenmaat op ‘t Eemgoed en de meest gekozen woning. Hij spreekt veel doelgroepen aan.

De ingedeelde variant heeft één grote leefruimte met twee af te sluiten kamers en een berging die afzonderlijk van buitenaf te bereiken is. De berging is ook te gebruiken als extra werk-, slaapkamer.

De loft variant gaat uit van één grote leef- en slaapruimte waar bepaalde zones door grote schuifwanden af te scheiden zijn. Hierdoor kan de beschikbare ruimte gedurende de dag optimaal gebruikt worden, en tegelijkertijd s’nachts opgedeeld zijn in afzonderlijke slaapvertrekken. Tevens biedt deze variant aan de bewoner de ruimte om zelf vast meubelwerk te plaatsen. Denk aan kasten met geintegreerde werkplekken of bedsteeoplossingen.

als optie een vrijstaand bad in de slaapkamer

4 meter hoge glazen pui aan de tuinzijde

grote mate van lichttoetreding

M plattegronden

links: loft variant | rechts: ingedeelde variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 4 woningen
Oppervlak
: 105 m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €356.895 (von)

Neem een optie

De ingedeelde variant van de M+ heeft dezelfde indeling als de M maar met een half stramienmaat in de breedte erbij. Hierdoor is deze woning ruimtelijker met meer leefruimte en grotere kamers.

De loft variant heeft door de centraal geplaatste badkamer midden in de open leefruimte optimaal daglicht toetreding. Twee grote schuifdeuren die in de wanden zijn opgenomen, maken het mogelijk de open ruimte op te delen of tijdelijk af te schermen. Deze plattegrond biedt meerdere mogelijkheden voor de bewoner om zelf de ruimte te definiëren.

De loftvariant heeft als extra optie boven de ingedeelde variant de mogelijkheid tot het plaatsen van een ligbad.

lange keuken met direct toegang tot de tuin

door flexibele wanden optimaal gebruik van de ruimte

open leefruimte met direct contact met buiten

M+ plattegronden

links: loft variant | rechts: ingedeelde variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 4 woningen
Oppervlak
: 120 m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €402.215 (von)

Neem een optie

De L woning is een royale woning. Er is gekozen om bij deze maat twee varianten uit te werken met een verschillende orientatie van de leefruimte. Hier dus geen loft en ingedeelde variant maar een panorama variant en een diepe variant.

De diepe variant kenmerkt zich door een scheiding in de breedte van de woning. Deze kent een open leefruimte die van voor tot achter de helft van de woning beslaat. Aan de andere zijde bevindt zich de nachtzone met slaapkamers en badkamer die ontsloten zijn via een aparte gang. Naast een diepere leefruimte heeft deze variant twee grote kamers aan de glazen gevel die ook te gebruiken zijn als werkruimte of atelier.

De panorama variant benut voor de leefruimte de volle breedte en hoogte aan de glazen gevel. Vanuit deze leefruimte zijn de slaapkamers en badkamer ontsloten via een kleine hal.

kookeiland in open leefruimte

bijkeuken direct toegankelijk vanaf buiten

grote slaapkamer aan de glazen gevel

L plattegronden

links: diepe variant | rechts: panorama variant | status: voorlopig ontwerp

Status: voorlopig ontwerp (vo)
Nog beschikbaar
: 4 woningen
Oppervlak
: 150m2 (bvo)
Verkoopprijs
: €504.000 (von)

Neem een optie

De XL is de meest royale woning en biedt veel mogelijkheden voor een luxe inrichting. Naast de grote open leefruimte heeft deze woning 4 aparte kamers, een afgesloten bijkeuken / berging en twee badkamers.

De diepe variant van de XL heeft dezelfde opzet als de L. Namelijk deels een open leefruimte van voor tot achter, gecombineerd met een nachtzone met slaapkamers en een badkamer via een eigen gang. Door de tweede badkamer in deze variant is een eigen gastenverblijf mogelijk. De kamers aan de glazen gevel zijn ook te gebruiken zijn als werkruimte of atelier.

De panorama variant heeft een grote leefruimte langs de hoge glazen gevel met een aparte zone die te gebruiken is als werkkamer. De hoofdslaapkamer is opgezet als een suite waarin men via een inloopkast uitkomt in een ruime badkamer met ligbad en aparte douche en toilet.

grote open leefruimte

werk- of atelierruimte

badkamer aan de gevel

XL plattegronden

links: diepe variant | rechts: panorama variant | status: voorlopig ontwerp

Pin It on Pinterest