Ontwerpen met ons topteam van architecten
Sant & Solange Ruyter | lente 2019 (geactualiseerd) | leestijd zo’n 10 min |
We nemen je mee naar de dynamiek van het proces waar we midden in zitten. We werken samen met onze architecten van de woningen, de gedeelde voorzieningen en het landschap. 

Dit is ons topteam van architecten

Stel je voor. Zomaar een thuiskom moment van een willekeurige Eemgoedbewoner in de lente.

Zo kom je (straks) thuis na een dag werken

Je hebt de drukte van de Randstad zojuist achter je gelaten. Gelukkig, bijna thuis. Je rijdt de Eemvallei binnen. De markante windmolens staan aan de horizon in het Noordoosten (waar de woningen met hun rug naar toe staan). Je herkent je eigen landgoed aan de lange toegangsweg erheen.

Op je eigen landgoed

Eenmaal binnen parkeer je je (elektrische) auto aan de rand van het autoluwe landgoed en langs de dierenweide loop je naar huis. Je woning is herkenbaar. Je kunt er anoniem naar toe lopen. Of je besluit om langs het terras van het gemeenschapshuis te gaan. Of je duikt nog even een flexwerkplek in om die laatste email te doen.

In je dorpslandgoed woning

Je compacte woning is ruim en licht. Precies zoals je het hebben wilt. Dit is jouw domein. Eenmaal binnen valt je blik op de ondergaande zon. Je opent je volledige glazen gevel en loopt je privétuin in. Je kijkt uit op het door jou zelf (destijds) gekozen uitzicht. Dat kan het voedselbos zijn, de fruitgaarde, de weide met schapen.

Te mooi om waar te zijn? Voor veel mensen wel, maar niet voor de Eemgoed bewoner.

Zo kreeg het dorpslandgoed gestalte

Onze ontwerpen zijn ontstaan vanuit gevoelens en gedachten. Van daaruit maakten wij beelden (in woord en beeld). Zo werkt dat bij ons. Die beelden hebben wij gevat in een woordenwolk. Op deze manier delen wij onze gedachten met jou.

Dit is onze woordenwolk.

Afbeelding – de woordenwolk dorpslandgoed

De basis is het landschap

De natuur, dat zijn wij mensen ook.

Dat is het vertrekpunt. Met een landschappelijk ontwerp komt er structuur, herkenbaarheid en ontstaat er een omgeving die we nog niet kennen. Daarom werken we met een bureau voor landschapsarchitectuur. Ze tillen onze ideeën nog verder op.

De woning ís het landschap

En dus loopt het landschap dóór over de woning. Daardoor ontstaat er veel meer dan alleen landschap en ruimte voor natuurdoeleinden. Het biedt ook uitstekende isolatie. Het creëert een introverte woning, iets bijzonders, dat we in Nederland nog niet kennen. Weg met de puntdakjes en blokkendoosjes. Leve het landschapsdak!

Wil je zelf kunnen kiezen waarop je straks uitkijkt? Op de kavelkaart met legenda kies je nog één van de vrije kavels.

Gedeelde voorzieningen

Wij geloven dat dit de toekomst is van wonen. Een compacte eigen woonomgeving, aangevuld met een waaier van voorzieningen waarvan je gebruikmaakt naar behoefte. Toegang hebben tot, gaat boven bezit. Samen ben je rijk.

En veel minder zorg.

Laat over je heen lopen

Gedeelde voorzieningen kunnen ook bestaan uit kleinschalige agrarische bedrijvigheid. Denk eens aan wat geiten en schapen. Of aan tuinen die overlopen in fruitgaarden met daaronder scharrelende kippen. Of aan kastuinbouw, zodat je een veel langer oogstseizoen hebt.

Werken en hobby aan huis op loopafstand

En last but not least. Denk aan voorzieningen als flexibele werkplekken voor kenniswerk, ambacht, kunst, ontmoeting. Aangevuld met (doe het zelf) horecavoorzieningen en logeerplaatsen. Je hoeft niet alles zelf te hebben, als je er maar over kunt beschikken.

Eén type woning in zes maten: S, S+ M, M+, L, XL

Alle woningen zijn geschakeld (zonder dat je daar erg in hebt als je binnen bent). Omdat de woningen breder zijn dan ze diep zijn, heb je wat minder  een burengevoel. De woningen zijn volgens een modulair systeem ontworpen, in modules van 30 (m2). Dus: 30, 60, 90, 120, 150. Met als vuistregel, per maat een slaap/werkkamer extra erbij. De zogenaamde halve maten (de + woningen) hebben 15 m2 bij, de S+ (75 m2) en de M+ (105 m2).

Je kunt direct beginnen met leven (dus zonder te klussen)

Alle woningen zijn (in principe) gelijkvloers, hebben een eigen tuin, zijn levensloopbestendig, kennen een hoog comfortnivo, hebben een  gevelbrede glaspui, zijn energieneutraal én worden zo goed als gebruiksklaar opgeleverd. Wil je zelf van alles doen? Dat kan natuurlijk. Maar wil je er zó in en direct beginnen met leven? Dat kan. Je hebt nog wel de binnenwanden te sauzen (of behangen), maar de keuken en badkamer staan klaar.

Ze zijn er wel maar je ziet ze niet

En die windmolens? Die ga je binnen niet zien. En ook niet als je in je tuin zit (omdat ze op het Zuiden, Zuidwesten zijn gericht. Alle woningen hebben hun groene rug naar het Noord, Noordoosten staan. Zo zijn de windmolens binnen uit het zicht. Dat geldt overigens ook voor je buren, je kijk vanuit je eigen woning niet bij een ander naar binnen.

Klaar voor een buitenleefstijl

Een dorpslandgoed woning is voorbereid op een buitenleefstijl. Door de aanwezigheid van schuren, stallen, werktuigenberging en de gedeelde voorzieningen.

Afbeelding – de allereerste schetsen door de architect (Cepezed) – van longhouses, rondom een middelpunt, bijvoorbeeld de gedeelde voorzieningen en omgeven door verschillende type landschappen

 

Cepezed impressie dorpslandgoedAfbeelding – impressie door de architect (Cepezed) van het aangezicht van een longhouse

Cepezed uit Delft

Om een woonontwerp concreet te maken heb je een architect nodig die je visie begrijpt. Daarom is onze keuze voor het bureau Cepezed is niet toevallig. Ze zijn een bureau met een bewezen staat van dienst, excelleren in het detailleren (dat maakt in de eindbeleving het verschil). Wat hen onderscheidt van de meeste andere architecten is dat ze óók mee-ontwikkelen. Dus ze zijn het hele proces betrokken.

 Afbeelding – referentiebeelden voor de woningen op ‘t Eemgoed

Deze architect kiest voor hoge kwaliteit in combinatie met moderne lijnvoering, veel daglichttoetreding (en dus veel glas gebruik). Net als wij zien zij duurzaamheid niet als doel maar als een randvoorwaarde.

Benieuwd wie hier op afkomen?

Wij weten ondertussen wie hier op afkomen. Jong én oud. Om dat zelf te ervaren, bieden we Meetups aan. Daar maak je kennis met de locatie, de initiatiefnemer en al die andere belangstellenden.

Wil je betrokken blijven (of meer dan dat)?

Laat in dat geval je belangstelling blijken.

Pin It on Pinterest