Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Sant Ruyter | winter 2019 | leestijd zo’n 6 minuten |

In hoeverre ken je jezelf, zodra het gaat om je (diepere) drijfveren? Zeg maar datgene wat je écht bezig houdt. Wij zetten hieronder de meest gehoorde motieven op een rij van de mensen die ‘t Eemgoed zien als hun nieuwe leefomgeving.

De motieven van (aanstaande) bewoners 

We hebben – op moment van schrijven – een paar duizend lezers van onze dorpslandgoed emailbrief.

Allemaal mensen, gezinnen, stellen, singles die verlangen naar een leefstijl die meer in verbinding is met de aarde en elkaar. Jij en wij dus. En van alle leeftijden.

Omdat wij al enige jaren bezig zijn met het concept dorpslandgoed, hebben we een goed beeld  kunnen vormen van drijfveren van mensen.

Wij tellen vier (groepen van) motieven. 

Motief 1 – Hoe wil ik dat mijn kinderen opgroeien?

Het vormen van een gezin is een ‘life event’.

Dan komen er vanzelf essentiële vragen op. Waarom hier? Waarom zo? Kan het anders? Kortom, je gaat je alternatieven in kaart brengen.

Je ruimtelijke omgeving (spelen met anderen, natuur, dieren, voedsel) doet er ineens toe. Deze doelgroep hebben wij, als initiatiefnemer, goed leren kennen omdat wijzelf in deze groep vallen.

Motief 2 – Ik heb alles en toch mis ik iets…

Veruit de meeste gezinnen, stellen, singles hebben het prima. 

En desondanks kan er een gemis zijn… Is dit alles? Kan ik zo nog tien jaar verder? Wat is er nog meer mogelijk?

Wij denken dan vooral aan meer verbinding, met de aarde, je voedsel, dieren, buitenleven. Of meer verbinding met buren en andere huishoudens. Een sociaal leven zonder kilometers te maken én zonder je privacy op te geven.

Motief 3 – Hoe wil ik oud worden?

Vroeg of laat sta je ervoor.

Je wéét dat je ouder wordt en dat het leven eindig is. Hoe wil je die fase in? Wat kun je betekenen voor anderen? Wat wil je nog mogelijk maken?

Wij geloven in een toekomst die nieuwe familiestructuren schept. Dus naast je familie verbanden, vanuit geboorte, kun je ook kiezen voor gemeenschappen die verwantschap ervaren. Bijvoorbeeld op de thema’s groen, sociaal en duurzaam.

Motief 4 – Ik ben alleengaand en wil méér verbinding.

Je leeft alleen.

Vanuit een overtuiging, een goed gevoel, of omdat het je overkomen is. Hoe dan ook, vanaf hier wil je méér in gemeenschap leven. Met de aarde, met anderen. Op een manier die bij jou past, of waar jij zélf vorm aan geeft met anderen. 

Herken jij je?

Wat vind jij ervan? Herken jij je in één van de motieven?

Pin It on Pinterest