Selecteer een pagina
Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Sant Ruyter | winter 2017/18 | leestijd zo’n 4 minuten |

In hoeverre ken je jezelf, zodra het gaat om je (diepere) drijfveren? Zeg maar datgene wat je écht bezig houdt. Wij zetten hieronder de meest gehoorde motieven op een rij van onze doelgroep.

De vier meest gehoorde motieven van onze lezers. Herken je ze?

Je mag het best weten.

We hebben nu ruim 2.000 lezers van onze Dorpslandgoed emailbrief. Allemaal mensen, gezinnen, stellen, singles die verlangen naar een leefstijl die meer in verbinding is met de aarde en elkaar. Jij en wij dus. En van alle leeftijden.

Omdat wij al enige jaren bezig zijn met het concept Dorpslandgoed, weten we wat jullie (en ons) drijft. Wij tellen vier (groepen van) motieven. Het kan zijn dat meerdere motieven voor jou een rol spelen. Bij ons is dat zo.

Motief 1 – Ik heb alles en toch mis ik iets

Veruit de meeste gezinnen, stellen, singles hebben het prima. Op zich.

Maar er is een maar. Er doet zich een gemis voor. Is dit alles? Moet dit nog zo tien jaar doorgaan? Wat zou ik nog kunnen realiseren, nu? Wij denken dan vooral aan meer verbinding, bijvoorbeeld met de aarde, je voedsel, dieren, buitenleven. Of meer verbinding met buren en andere huishoudens. Een sociaal leven hebben zonder kilometers te maken.

Motief 2 – Hoe wil ik dat mijn kinderen opgroeien?

Het vormen van een gezin is een ‘life event’.

Dan komen er vanzelf essentiële vragen op. Waarom hier? Waarom zo? Kan het anders? Wat zijn m’n alternatieven? Je ruimtelijke omgeving (spelen met anderen, natuur, dieren, voedsel) doet er ineens toe. Deze doelgroep hebben wij, als initiatiefnemer, goed leren kennen omdat wijzelf in deze categorie vallen.

Motief 3 – Ik ben alleengaand en wil méér verbinding

Je leeft alleen.

Vanuit een overtuiging, een goed gevoel, of omdat het je overkomen is. Hoe dan ook, vanaf hier wil je méér in gemeenschap leven. Met de aarde, met anderen. Op een manier die bij jou past, of waar jij zélf vorm aan geeft met anderen. Deze doelgroep is in onze samenleving sterk vertegenwoordigd.

Velen kennen deze fase – van alleengaand – uit eigen ervaring.

Motief 4 – Hoe wil ik oud worden en waar wil ik sterven?

Vroeg of laat sta je ervoor.

Je wéét dat je ouder wordt en dat het leven eindig is. Hoe wil je die fase in? Wat kun je betekenen voor anderen? Waaraan wil je bijdragen? Het is dezelfde kwaliteit als geboren worden. Je leeft op de grens. Is dit het moment om daar opnieuw over na te denken?

Wij geloven in een toekomst die oude én nieuwe familiestructuren schept. Dus naast familielijnen vanuit geboorte, leven in gemeenschappen die verwantschap ervaren. Bijvoorbeeld op de thema’s groen, sociaal en duurzaam, omdat je die als vanzelfsprekend ervaart.

Motieven en besliscriteria

De hierboven genoemde vier motieven komen vaak tersprake.

Dat raakt veel mensen. Zulks bleek ook uit ons landelijk onderzoek (zie link hieronder). Veel mensen verlangen naar kwalitatief wonen. Of het praktisch en financieel ook kan? Wij hebben gedaan wat mogelijk is om dat voor uiteenlopende huishoudens toegankelijk te maken.

Maar eerst, wat vind jij ervan? Herken je je in één van de motieven?

8 Reacties

 1. Marja

  Ik ervaar de stedelijke omgeving als schadelijk voor mijn welbevinden. Heb een natuurlijke en stille omgeving om mij heen nodig. Van daaruit voelt het vanzelfsprekend om die natuurlijke omgeving te onderhouden, ruimte geven, en bovenal te respekteren.
  Een duurzame leefstijl met liefde en respekt voor alle leven om mij heen heeft voor mij veel meer prioriteit dan dichtbij voorzieningen wonen. Graag wat achteraf zelfs, heerlijk rustig! Ik zou het zo fantastisch vinden om deze manier van te leven te kunnen delen met anderen! Ik zoek in feite goede buren met een soortgelijke dromen. Zodat we gezamelijk als buurtschap er voor kunnen zorgen dat de leefomgeving natuurlijk blijft!

  Antwoord
  • Marieke

   @Marja: ik ervaar precies hetzelfde. Ik woon nu midden in Amsterdam en heb echt megaveel stress van alle drukte en geluiden om mee heen. Ik heb ook natuur en stilte nodig, maar vind het ook spannend om achteraf te gaan wonen. Ik ben namelijk ook bang dat de stilte me gaat aanvliegen en ik vereenzaam. Daarom lijkt me dit zo’n goede optie.

   Antwoord
 2. Martine van Dam

  Het klinkt allemaal prachtig, maar ik heb de volgende ervaringen met
  werk-woongroepen. Veel zweverigheid onder bepaalde “leden
  en dienaangaande teveel vrij laten van kinderen en ze op handen dragen
  waardoor het onuitstaanbare medebewoners worden.
  Bovendien is jullie project alleen voor mensen met hogere inkomens,
  dus blijft het voor veel misschien waardevolle mensen alleen maar
  watertanden.
  Niettemin veel succes gewenst.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Martine; Over ‘zweverigheid onder bepaalde leden’ in jouw woorden. Voor ons staat het ‘sociaal ontwerp’ hoog op de agenda. We bedoelen daarmee dat we actief willen werken aan een gezonde cultuur van samenwerken en beslissingen nemen. We spreken daarover met mensen die dat als beroep hebben. Die gaan we betrekken bij de start van het project. Wij gaan dus niet ‘zomaar’ aan de slag met vergaderen.

   Antwoord
 3. Koen en Eva-Maria

  Het samen wonen met fijne mensen om mij heen waar we werkelijk contact mee hebben spreekt ons aan. Nu wonen we in een fijn huisje met een fijne tuin, maar in een Volksbuurt. Niks mis mee, maar wij ervaren weinig aansluiting.
  Een ander belangrijk thema is onze dochter. We worden enthousiast van Schoolloos Opvoeden. Maar dat gaat niet zomaar…. dat vereist bepaalde voorwaarden. Die denken wij te vinden in jullie project…

  Groen en veel ruimte, dat lijkt ons ook erg fijn. Dat gaan we binnen jullie project zeker vinden.
  Er is ook een andere kant voor ons en dat is de omgeving. Afgelopen weekend waren wij in een polder en daar worden wij beide totaal niet warm van…. Wordt het straks een kleine groene oase in een Polderlandschap? Voor een mooi natuurgebied en wandeling wordt het eerst een flinke autorit maken….

  En dan een groep mensen bij elkaar samen beslissingen nemen…. vergaderen…. Zet een groep mensen bij elkaar en je krijgt sowieso gedoe. En dan gaat het er inderdaad om hoe je met dat gedoe om gaat! Maar hebben wij hier zin in…. niet echt als we beiden eerlijk zijn…

  We weten het dus nog zo niet allemaal. We voelen ons wel betrokken. De tijd en jullie info en het gebied eens bezoeken zal het uit gaan maken….

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Koen & Eva-Maria. Wij herkennen jullie behoefte om meer in verbinding te leven met je buren en de aarde. Zo is ons werk (‘n dorpslandgoed) ooit begonnen. Over het schoolloos opvoeden, dat zien wij niet als een onderdeel van het dorpslandgoed. Dat is iets voor gezinnen zelf, vinden we, om dat te kiezen.

   Over de natuur in het gebied schrijf je: ‘een flinke autorit maken voor een mooie wandeling’. Dat is feitelijk onjuist. In Oosterwold kom je in één van de groenste omgevingen terecht die Nederland kent. Ja dat lees je goed. Dat heeft ons namelijk ook verrast. We hebben er een uitgebreide column aan besteed. Oude natuur, nieuwe natuur, toekomstige natuur én speelnatuur. Het is en komt er allemaal. Op loop- en fietsafstand vanaf je voordeur op ‘t Eemgoed. Dit is de link naar die column.

   Jullie schrijven ook over ‘het gedoe als je mensen bij elkaar zet’. Natuurlijk zal er wel eens gedoe zijn. Dat ondervindt je overigens in vrijwel elke willekeurige woonsituatie (is mijn ervaring). Om die reden betrekken we daar deskundigen bij. Dat laten wij als initiatiefnemers niet aan het toeval over.

   Antwoord
 4. Marja

  Niet alle mensen hebben de mogelijkheid om een huis te kunnen kopen.
  Komen er ook mogelijkheden om huizen te kunnen huren (in de vrije sector)?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Marja. Goede vraag, dat heeft ons ook bezig gehouden.

   In de fase van het project (tevens het eerste project) gaat het uitsluitend om koop. Om in huur te kunnen aanbieden is een investeerder nodig; en dat is ook weer ‘n project in een project. Daar is het nu te vroeg voor vinden wij. Maar we sluiten dat voor een vervolg project niet uit.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest