Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Sant Ruyter | geactualiseerd lente 2019 | leestijd zo’n 5 minuten |

Wie is er nou niet gemotiveerd om een duurzaam leven te leiden? Veruit de meesten van ons willen dat graag. Maar je leven is al druk genoeg, met werk, hobby’s, familie, vrienden, collega’s. Hoe voorkom je dat duurzaam leven een last wordt? 

Gemakkelijk duurzaam leven zonder (alteveel) gedoe

Vraag iemand, bijvoorbeeld jezelf, of ie duurzaam wil leven.

En het antwoord is waarschijnlijk ja. Vraag dan door, of het nóg beter – duurzamer – kan. En het antwoord zal weer ja zijn. Logisch. Er liggen immers genoeg beperkingen, in tijd (iets uitzoeken) in geld (investeringen in duurzame oplossingen) die verbeteringen in de weg staan.

Wat is duurzaam leven?

Het is inmiddels een containerbegrip geworden.

Wat ons betreft is iets duurzaam als het past in een kringloop die sluitend is. Zonder (grote) nadelen voor de losse schakels. Bijvoorbeeld, lokaal voedsel, liefst biologisch verbouwd, bouwen met herbruikbare grondstoffen, schoon transport en energie opwekking, dat soort dingen.

En niet te vergeten: sociale duurzaamheid

Ook sociaal vinden wij, kun je van meer of minder duurzaam spreken. Bijvoorbeeld, hulp uit de buurt voor elkaar (ipv hulp ver weg en anoniem), jong en oud die naar elkaar omkijken (ipv vereenzaming en afzondering), kinderen uit de buurt die elkaar vinden en spelen (ipv kilometers te maken).

Duurzaam én gemakkelijk leven?

Wat is dan een ‘gemakkelijke’ manier om duurzaam te leven? Wij zien het zo. Je leeft in een ‘ecosysteem’ waarin ieder wat bijdraagt, zodat jij er niet alleen voor staat. Je kunt ook zeggen: vele handen maken licht werk. En dat wat je niet zelf kunt, dat huur je in. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Een paar voorbeelden

Lokaal voedsel, door een agrarier, bij jou in de buurt. Wellicht met wat hulp uit de buurt (ook wel Community Supported Agriculture genoemd).

Een groep mensen organiseert een eigen energiecoöperatie. Daar maakt die ag graag gebruik van, maar heeft er zelf geen omkijken naar.

Zijn kinderen spelen maar al te graag mee in de buurtspeeltuin, waar een groepje ouders zorgen voor veiligheid en onderhoud. Je voelt het al hopelijk, je kunt het met tientallen voorbeelden uitbreiden.

Je staat er dus niet alleen voor

De essentie die ons het meest aanspreekt is: je staat er niet alleen voor. Alléén, in de betekenis van gezin of als stel of als single. Dit heeft ons geïnspireerd om die samenhang, zeg maar dat ecosysteem te organiseren. Daardoor wordt het gemakkelijk(er) dagelijks duurzaam te leven.

En ja, natuurlijk vraagt zo’n ecosysteem om goed beheer. Want kansen en valkuilen zijn er voldoende.

Spreekt het je aan?

We kunnen je op de hoogte houden, laat in dat geval hieronder je belangstelling blijken.

0 reacties

Pin It on Pinterest