Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Sant Ruyter | winter 2017 | leestijd zo’n 5 minuten |

Wie is er nou niet gemotiveerd om een duurzaam leven te leiden? Veruit de meesten van ons willen dat graag. Maar er is een maar. Want er is vaak al genoeg te doen, met werk, hobby’s, familie, vrienden, collega’s. Hoe voorkom je dat duurzaam leven een last wordt? In deze column een praktisch antwoord op die vraag. 

Hoe kan ik op een gemakkelijke manier, dagelijks duurzaam leven zonder gedoe?

Vraag iemand, bijvoorbeeld jezelf, of ie duurzaam wil leven.

En het antwoord is waarschijnlijk ja. Vraag dan door, of het nog beter kan. En het antwoord zal weer ja zijn. Logisch. Er liggen immers genoeg beperkingen, bijvoorbeeld in tijd (iets uitzoeken) of geld (investeringen in duurzame oplossingen) die verbeteringen in de weg staan. En dat frustreert (soms).

Wat is duurzaam leven?

Het is inmiddels een containerbegrip geworden.

Iedereen geeft er eigen interpretaties aan. Wat mij betreft is iets duurzaam als het past in een kringloop die sluitend is. Zonder (grote) nadelen voor de losse schakels. Bijvoorbeeld, lokaal voedsel, voedselproductie zonder gif, bouwen met herbruikbare grondstoffen, elektrisch rijden, een sociale omgeving, voor jong en oud.

En niet te vergeten: sociale duurzaamheid

Ook sociaal kun je van meer of minder duurzaam spreken. Bijvoorbeeld, hulp uit de buurt voor elkaar (ipv hulp ver weg en anoniem), jong en oud die naar elkaar omkijken (ipv vereenzaming en afzondering), kinderen uit de buurt die elkaar vinden en spelen (ipv kilometers te maken). Een sterk voorbeeld vind ik Buurtzorg Nederland (zie link hieronder). Over duurzame energie, dat kun je zelf wel bedenken, dat laat ik hier rusten.

Zonder gedoe kan duurzaam dus ook gemakkelijk zijn

Wat is dan een ‘gemakkelijke’ manier om duurzaam te leven? Ik zie het zo. Je leeft in een ‘ecosysteem’ waarin ieder wat bijdraagt, zodat jij er niet alleen voor staat. Je kunt ook zeggen: vele handen maken licht werk. En dat wat je niet zelf kunt, dat huur je in. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Een voorbeeld

Over lokaal voedsel.

Daar zorgt bijvoorbeeld een tuinder voor, bij jou in de buurt. Wellicht met wat hulp uit de buurt (ook wel Community Supported Agriculture genoemd, zie de link hieronder). Een andere groep mensen organiseert een eigen energiecoöperatie. Daar maakt de tuinder graag gebruik van, maar heeft er zelf geen omkijken naar.

Zijn kinderen spelen maar al te graag mee in de buurtspeeltuin, waar een groepje ouders zorgen voor veiligheid en onderhoud. Je voelt het al hopelijk, je kunt het met tientallen voorbeelden uitbreiden.

Laat ons weten hoe jij dat ziet (onder reacties)!

Wat mij het meeste aanspreekt: je staat er niet alleen voor

De essentie die mij het meest aanspreekt is: je staat er niet alleen voor. Alléén, in de betekenis van gezin of als stel of als single. Naar gelang jouw samenlevingsvorm. Dit heeft mij geïnspireerd om die samenhang, zeg maar dat ecosysteem te organiseren. Daardoor wordt het gemakkelijk(er) dagelijks duurzaam te leven.

En ja, natuurlijk vraagt zo’n ecosysteem om groei. Want kansen en valkuilen zijn er voldoende.

Wordt vervolgd.

Wat doe jij om duurzaam te leven op een ‘gemakkelijke’ manier?

Vertel het ons.

34 Reacties

 1. Bart

  Ik heb jarenlang in een dorp gewoond en de laatste jaren in steden. Ik mis het samenzijn en het bekende van het dorp, maar houd ook van je eigen ding kunnen doen in een stad. Dus leven in verbinding maar daarin wel vrij kunnen zijn zonder ingeroeste dorpscultuur waar je aan zou moeten voldoen. Dus een dorpsidee met gelijkgestemde mensen, waarin samen en eigen goed samenkomen, en waar lekker veel buiten gedaan kan worden in een mooie schone natuurlijke omgeving, spreekt mij zeker aan.

  Daarom wil ik uiteraard nog steeds op de hoogte gehouden blijven van deze plannen.
  Wat voor huizen worden er bv gebouwd, zijn er ideeen voor sportvoorzieningen, is het idee dat mensen deze gemeenschap bijna niet meer verlaten om dingen te doen of is dat geen issue?

  Antwoord
  • Riëtte Janssen

   Ja ik ben zeer geïnteresseerd. Het is mijn diepe wens om met elkaar een gedragen samenleving te creëren. Ik ga ervoor.

   Riëtte Janssen

   Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Bart. Het proces van ontwerp van woningen is in volle gang met het architectenburo en de landschapsarchitect. Het uitgangspunt zijn woningen waarover het landschap heen loopt (zie de referentie beelden) op de site. Verder zijn alle woningen gelijkvloers, levensloop bestendig, energieneutraal zijn. We kiezen voor één type woning in 5 maten, dus van klein naar groot. In combinatie met gemeenschappelijke voorzieningen (zie de website).

   Of de bewoners de gemeenschap bijna niet meer verlaten om dingen te doen, schrijf je? Dat is niet de basis. Maar als mensen daar voor willen kiezen… Er is wel het een en ander aan voorzieningen voorhanden.

   Over sportvoorzieningen? Dat is nog nader te bezien, hoe en wat mogelijk is en wat gewenst wordt. Zal er ook van af hangen waar dit over gaat. Zo denk ik dat buitenvoorzieningen relatief makkelijk zijn te realiseren. Waar gaan jouw eigen gedachten naar uit?

   Antwoord
 2. Cor

  Heb nog steeds interesse

  Antwoord
 3. Jilke

  Ja, ook nog steeds interesse!

  Antwoord
 4. Johan

  Lijkt mij fantastisch, geweldige combi…

  Groet,
  Johan

  Antwoord
 5. ellen en dick

  We blijven jullie projekt volgen, dus we willen op de hoogte gehouden worden met betrekking tot jullie ontwikkelingen

  Antwoord
 6. Ria Zoetmulder

  Ik blijf het zeker volgen. Het concept spreekt ons erg aan, hoewel de omgeving Zutphen meer aanspreekt dan Oosterwolde.

  Antwoord
  • Bart Lenselink

   Als er een soortgelijk project in Zutphen kan worden gerealiseerd, ben ik zeker van de partij!

   Antwoord
   • Sant Ruyter

    @Bart. Ja, dat zouden wij ook geweldig vinden. Maar met de huidige regelgeving is dit niet mogelijk. Dat is onze ervaring.

    Antwoord
 7. Astrid

  Ik wil graag op de hoogte blijven van de plannen. Het is voor mij nog te vroeg om al een toezegging te doen, maar ik ondersteun het idee en hoop binnenkort meer te horen over de plannen. We vind ik Oosterwolde wel ver weg.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Astrid. Wij werken stapsgewijs aan het plan. En zodra het kan laten we dat weten. Over de afstand, je schrijft ‘wel ver weg’. Ligt eraan waar je vandaan komt. Wij vinden het zelf wel aantrekkelijk dat op 30 autominuten Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Hilversum bereikbaar zijn.

   Antwoord
 8. Cees en tineke hartgers

  Zeer geinterresseerd

  Antwoord
 9. Rijna Rozendaal

  Ik wil graag op de hoogte blijven van jullie plannen!

  Antwoord
 10. Terra de Graaf

  Wauuuuuw hebben jullie wellicht grond in Oosterwolde!
  Veel natuur, rust en ruimte. Woon nu in bos in Norg.
  Wil graag geinformeerd worden.
  Ben sinds drie jaar verbonden met ecodorp Noordeland, de groep is fantastisch, helaas de plek voor ons minder….tot gauw.
  Terra

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Terra. Heb je het al gelezen? Het gaat over Oosterwold (Flevoland). In Nederland zijn er maar liefst drie Oosterwolde’s (met ‘e’).

   Antwoord
 11. Frans Wittenberg

  Nog steeds veel interesse!!

  Antwoord
 12. Arianne Bakker

  Het klinkt zo mooi wat jullie beschrijven.. Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden.

  Antwoord
 13. Rolien Willmes

  Beste Sant & Solange ,

  Veel succes met jullie plannen en goede werk! Ik hou het met interesse in de gaten.

  Hartelijke groet,
  Rolien Willmes

  Antwoord
 14. Christel

  Het lijkt me nog steeds super interessant! Ik lees graag mee 🙂

  Antwoord
 15. Albert

  Ik blijf geïnteresseerd in duurzaam wonen in een gezonde, creatieve en ruimtelijke omgeving waarbij een aantal gezamenlijke voorzieningen me aanspreken met toch voldoende ruimte voor je “eigenheid”. Ben benieuwd naar de plannen.

  Antwoord
 16. Elisabeth van Leeuwen

  Alhoewel ik nog niet weet of ik een woning kan kopen, wil ik het project graag blijven volgen. Wie weet…

  Antwoord
 17. Femke

  Een mooie column over hoe duurzaam leven ook het sociale aspect omvat. Niet in afzondering zelfvoorzienend zijn, maar in gemeenschap waarbij ieder zijn deel van het duurzame leven invult, en deelt met de anderen. Zelf woon ik in een Centraal Wonen project, waarbij juist veel aandacht is voor het sociale aspect van het samenwonen, maar minder voor het milieu/energie gedeelte. Uit ervaring weet ik dan ook dat het sociale gedeelte van duurzaam leven zeker een meerwaarde biedt, maar ook heus niet altijd makkelijk is. Het managen van de verwachtingen over en weer en de communicatie daarover kost ook energie en die moet je wel willen opbrengen.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Femke. Je schrijft over het sociale proces. En dat staat bij ons hoog op de agenda. Ik schreef er al eerder over in een reactie op ‘n column. Wij zijn dat aan het voorbereiden voor dit project. We willen dat graag van begin af aan goed opzetten. Heb je suggesties? Laat het ons weten.

   Antwoord
 18. Olga Grütters

  Zijn er wellicht ook mensen die, net als ik, zeer geinspireerd zijn in dit initiatief maar helaas geen eigen geld hebben en dus niet kunnen kopen. Zou er een mogelijkheid zijn voor een aantal huureenheden, of wellicht alleenstaanden die hun huis willen delen met iemand die huurt? Of misschien een woongroep waar huren mogelijk is? Ik ben zzper met een nieuwe beroep ( soundfulness klankwerker) en heb helaas geen eigen geld.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Olga. Huren of kopen. Die vraag komt vaker voorbij. Logisch. In het kort komt het erop neer dat het aanbieden van huur het project veel complexer maakt. Je hebt dan namelijk een grote investeerder nodig. En dat is bij een nieuw type woonproject heel lastig. Dat is onze ervaring.

   Antwoord
 19. Julia Koppejan

  Wonen en een zijn met de natuur die ons gegeven is, dat is heel erg onze wens. Maar omdat wij wat ouder zijn zien we het bijhouden van tuinen/landgoed als een bezwaar, dat is precies de reden dat we kleiner willen en minder onderhoud enz. Is dat iets wat van de mensen verwacht wordt? Alle andere aspecten en vooral het sociale aspect spreekt alleen maar aan. De omgeving van Oosterwold ook zeker! We zijn bijzonder geïnteresseerd! Wij zullen binnenkort contact opnemen om andere vraagtekens ook te bespreken.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Julia. Goed dat je bij een concreet voorbeeld stil staat, namelijk het bijhouden van tuinen, weiden enzovoort; dat kunnen best hele klussen zijn. Dat gaan diegenen doen die daar zin in hebben. Met een omvang van ruim 80 huishoudens in alle leeftijden verwachten wij dat er voor de meeste klusjes en werkzaamheden bewoners te vinden zijn. En als dat niet zo, ook niet erg; dan kunnen we besluiten dat ‘van buiten’ te betrekken door vakmensen voor iets te vragen.

   Het is overigens maar goed ook dat niet iedereen de tuinen in zou willen. Immers er zijn genoeg manieren om betrokken te zijn bij ‘t Eemgoed en dat zal de diversiteit ten goede komen.

   Antwoord
 20. Joke de Jager

  Zeer geïnteresseerd in deze manier van leven op ‘t Eemgoed. Prachtige architectuur en landschappelijke invulling, complimenten!

  Antwoord
 21. Marieke

  Ik vind het een geweldig concept, en ben heel geinteresseerd. Ik vind alleen de prijzen behoorlijk aan de hoge kant voor deze locatie. Voor een xs-woning €3800,- per m2. Wat maakt dat de prijzen zo hoog zijn?

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Marieke. Altijd goed om je af te vragen wat je koopt en welke prijs daarbij hoort.

   In het kort, zijn dit de prijsbepalende aspecten voor een Eemgoed woning: geschakelde bungalowbouwstijl (ipv verdiepingen), landschap tot boven de woning, onder architectuur ontwikkeld, hoge woning met glasgevel, gedeelde voorzieningen (het Eemhuis), eigen energie en warmte opwekking (géén aardgas), eigen water behandeling, gebruiksklare oplevering van woning (inclusief keuken, badkamer) en landgoed.

   Zie ook de FAQ pagina.

   Antwoord
 22. Johannes

  Hebben jullie nagedacht over beperken van straling? Een van onze overwegingen is om in een wifi, DECT stralingsarme plek te gaan wonen.

  Antwoord
  • Sant Ruyter

   @Johannes. Jazeker, daar denken wij over na.

   Zo is het landschapsdak – als bij-effect – een goede afscherming van GSM en 3G/4G. Voor wat betreft Wifi onderzoeken we in hoeverre Wifi ‘on demand’ mogelijk is. Dus een knop in de woning die wifi aan/uit zet.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest