Selecteer een pagina
Dorpslandgoed 't Eemgoed: Hoe kan ik dagelijks duurzaam leven

Sant Ruyter | winter 2018 (geactualiseerd) | leestijd zo’n 5 minuten |

Het kopen van een woning op ‘t Eemgoed is een life event. Je leven gaat bewust in verandering. Nieuwe buren, nieuwe omgeving, nieuwe… (ga zo maar door). Je verlangt naar een andere leefstijl, dus je kiest ervoor. Maar wanneer kun je die stap ook echt zetten?

Ok, je bent verliefd op het idee Eemgoed (net als wij). Maar ben jij een vroege of een late koper?

Hoe werkt de woningmarkt?

Zodra een woning te koop staat, weet je het antwoord op elke vraag. Bijvoorbeeld op Funda (de huizensite). Je weet precies waar je aan toe bent. Alle informatie is beschikbaar. In de vorm van gedetailleerde tekeningen, foto’s en verkoopinformatie. Je weet precies wat je krijgt (hoewel je het leven met je buren zelf moet ervaren).

Dat moment op ‘t Eemgoed komt natuurlijk ook. Zover is het alleen nú nog niet. 

En zó zijn wij gestart

In een eerdere column kon je lezen dat wij als praktisch idealisten onze leefomgeving wilden scheppen. Dat is uiteindelijk ons werk geworden. Zodat de kans op realisatie 100% wordt. Zover zijn we nu. Wij wilden weten of onze woonideeën aanslaan. Dat weten we nu.

Door het uitgeven van opties hebben we ervaren dat het idee Eemgoed (en het concept dorpslandgoed) een oerverlangen is bij heel veel mensen. Gezinnen, stellen, singles. Daarom weten we: we kunnen door. Het lukt met deze mensen.

Over kopers én kopers

Je hebt de mensen van het éérste uur (de innovators en de early adopters).

Die kunnen leven met de voortgang van het ontwerpproces én het feit dat veel detailinformatie nog gaat komen. Ze weten bijvoorbeeld (nog) niet waar hun woning precies staat of hoe de plattegrond eruit ziet of wat de extra opties zijn. 

Onze optanten weten: dít is het, hier wil ik bij zijn. Daarom bereiden ze een koopbeslissing voor. En, ze kunnen nu al hun inbreng leveren. Zodra ze een koopintentie nemen, blijven ze betrokken bij de voortgang. Onze indruk is dat zowel de optanten als koopintentie-houders uit dit hout gesneden zijn. Ze hebben allemaal iets pionierends.

Én je hebt mensen, die méér antwoorden nodig hebben op hun vragen.

Die stappen in als het ontwerpproces (bijna) is afgerond en zodra de meeste of alle detailinformatie bekend is. Die wachten tot er een definitief ontwerp ligt. Dán nemen ze een optie en koopintentie (als ze nog beschikbaar zijn).

Nog eens op een rij: de (on)zekerheden

Heel wat is al zeker.

De locatie Flevoland, het longhouse concept, de compacte landgoed woning, de waaier aan gedeelde voorzieningen (voor privé, werk, landgoed), het landgoed idee mét haar functies, de gerenommeerde partijen waarmee we samenwerken. Én niet te vergeten, het feit dat je zelf betrokken kunt blijven (ateliers en meetup café’s) zodra je een koopintentie neemt (met de zekerheid van een volgnummer).

En wat je ook zeker weet: je kunt ons bellen met je vragen (als ze niet bij de FAQ staan).

Sta nog eens stil bij deze onzekerheden: de detaillering van de woning (denk aan plattegronden, eigen ideeën), de energievoorziening, het landgoed en de precieze functies (wat wél en wat niet), de vorm van samenwerken en beslissingen nemen en al die dingen waar je nu misschien nog van wakker ligt…

En waar je ook rekening mee houdt: vertragingen in het realisatie proces

Vertragingen waar de maatschappelijk ontwikkelaar, die wij zijn, geen of nauwelijks invloed op hebben, kunnen zich voordoen.

Het gaat over dit soort zaken: ambtelijke verdaging (vertraging van procedures), archeologische vondsten (waar je rekening mee moet houden bij bouwen), slagschaduw vergunning (rekening houden met schaduw van windmolens), de aansluiting van de nutsvoorzieningen (kan soms langer duren), aanbestedingsduur bij het vinden van aannemers en bouwers (er is minder capaciteit, dus is er kans dat je langer moet wachten voordat je aan de beurt bent).

Overigens, op veel van deze potentiele vertragingen kun je al wel anticiperen als initiatiefnemer.

Je weet zelf wel of je een vroege of late koper bent (zeker als je dit gelezen hebt)

De eerste kopers zijn al vanaf juni 2017 ingestapt.

Ze kregen een volgnummer voor een woning naar keuze. Verder beslissen ze mee waar mogelijk.  Late kopers komen zodra de ontwerpfase is afgerond. En, zolang er woningen beschikbaar zijn, kunnen ze instappen.

 

Reacties

1 Reactie

  1. Sant Ruyter

    @Sis, Fijn dat je zo enthousiast bent over ‘t Eemgoed.

    Zolang er nog woningen beschikbaar zijn (of vrij komen) op ‘t Eemgoed, lees je dat op onze website – http://www.eemgoed.nl/woningen. En als je contact wilt over het landgoed en de woningen, bel ons gerust (op werkdagen).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest